Posle rampe iz Brisela, Skoplje na ivici političke krize

Region 18. okt 201916:18 > 21:17
Izvor: OLIVER BUNIC / AFP

Nakon odluke Evropske unije da NE odredi datum otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Skoplje je na ivici političke krize. Po informacijama sa društvenih mreža, koje su preneli mediji, spekulisalo se da će premijer Zoran Zaev danas podneti ostavku, ali makedonski mediji navode da se to ipak neće desiti. Na inicijativu predsednika Makedonije Steva Pendarovskog u nedelju u 17h časova će biti održan sastanak lidera parlamentarnih partija. Na sastanak je pozvan i Zoran Zaev.

Kako prenosi TV Telma, Zaev je popodne razgovarao sa predsednikom koalicione partije DUI Alijem Ahmetijem, nakon čega je konstatovano da Vlada nema nikakvu odgovornost za odluku Evropske komisije.

Lider opozicione VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski, izjavio je da je neodređivanje datuma za početak pristupnih pregovora loša vest, kako se on izrazio, „za Makedoniju“ i da je vreme da Zaev podnese ostavku i da se raspišu vanredni izbori.

Nakon zaključaka Evropskog saveta, danas su održane intenzivne konsultacije, a premijer Zoran Zaev donosi odluke vođene isključivo interesima građana i države, saopštila je vlada.

Prema tom izveštaju, Zaev tokom dana sprovodi intenzivne konsultacije na raznim nivoima, uzimajući u obzir zaključke donesene na Evropskom savetu, koji odgađaju odluku o započinjanju pregovora o pristupanju Severne Makedonije s Evropskom unijom.

„Tokom savetovanja, odluke se donose isključivo u najboljem interesu države i građana. Nakon donošenja konačnih odluka oni će biti javno objavljeni. Tokom dana, premijer Zaev komunicirao je i s najvišim ljudima vlada Nemačke, Švedske, Bugarske, Slovenije, Malte i drugih evropskih čelnika, uključujući Johanesa Hana. Makedonija i građani nastaviće na putu reformi i integracije“, navodi se.

Dopisnik albanske televizije ABC javio je iz Skoplja ranije da vest da je Zaev podneo ostavku nije tačna.

„Do sada premijer Zoran Zaev nije potvrdio svoju ostavku. Na pitanje medija u vladi u Skoplju da li je to slučaj i hoće li odgovoriti, kažu da se do sada vode sve rasprave i analiziraju sve alternative šta će se dalje dogoditi,“ javio je ABC Njuz.

Italijanska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je Zoran Zaev podneo ostavku, nakon što nisu otvoreni pregovori te zemlje sa EU.

Sputnjik je ranije javio da je Zaev kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade, a da traju konsultacije parlamentarnih stranaka, navodi Sputnjik i dodaje da Zaev traži raspisivanje varednih izbora zato što nije ispunio predizborno obečanje da će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Vođe institucija EU ocenile su ranije danas kao „tešku istorijsku grešku“ blokadu otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

„To je teška istorijska greška“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han naveo je prethodno da je odgovornost Evropske unije (EU) što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer su te dve zemlje ispunile svoj deo dogovora.

„Samo da budem jasan: odgovornost za ovaj neuspeh nije na Severnoj Makedoniji i Albaniji, koje su se s pravom nadale pozitivnoj odluci. Oni su ispunili svoj deo“, napisao je Han.

Dimitrov: EU da kaže ako nema konsenzusa o evropskoj budućnosti

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da najmanje što Evropska unija  duguje građanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

„Najmanje što EU duguje regionu jeste da bude iskrena prema nama. Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. godine, građani zaslužuju da znaju“, naveo je Dimitrov na Tviteru. 

Samit EU u Briselu završen je bez donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pošto lideri 28 zemalja članica tokom višesatne rasprave o tome nisu uspeli da postignu konsenzus, uglavnom zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske. 

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se „snažno borili“ da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, „odaju priznanje za postizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativ u Severnoj Makedoniji“.

„Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrednosti kod kuće“, dodao je šef severnomakedonske diplomatije.

Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od decembra 2005. godine, a Albanija od juna 2014.