Otkriven spomenik Skenderbegu u Tuzima kod Podgorice

Region 15. okt. 201918:43 > 18:49
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Spomenik Đerđu Kastriotu - Skenderbegu otkriven je ispred istoimene škole u Tuzima, opštini kod Podgorice s većinski albanskim stanovništvom.

Spomenik čine bista od livene bronze, visine 120 santimetara, i postament visok 140 santimetara. Podizanje spomenika je platila Fondacija „Trieshi“ iz Njujorka, u SAD, a za održavanje spomenika je zadužena Osnovna škola „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“.

Bistu je otkrio predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, pod zastavama Albanije i SAD. Vijorila se i zastava Crne Gore, po zakonu okačena na zgradi škole. Đeljošaj je zahvalio svima koji sud došli na svečanost, a posebno iseljenicima za pomoć izgradnji spomenika o kojoj su odbornici te opštine jednoglasno odlučili avgusta ove godine.

Skenderbeg (1405-1468) je bio prosvećeni plemić i vojni komandant iz feudalne porodice Kastriota koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove današnje Albanije i deo oblasti Makedonije. Za albanski narod on je najvažnija istorijska ličnost svih vremena. Tuzi su bili gradska opština Podgorice, a samostalna su opština od septembra prošle godine.