Zagreb dobio semafor koji upozorava pešake zagledane u telefon na crveno svetlo

Region 12. okt 201910:45 > 16:54
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija

U okviru kampanje Dan bez mobilnog u saobraćaju, u Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema asfaltu tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni pešaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrsnicu, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobilnih.

Takav tip semafora instaliran je po prvi put u Hrvatskoj, a cilj tog pilot projekta je da upozori i pešake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, stoji u saopštenju organizatora kampanje.

Prema istraživanju čak 50 posto pešaka i 33 posto biciklista koristi mobilni dok prelaze ulicu, a 20 posto od njih niti ne primete da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi i misli bili na mobilnim ekranima.

Ovaj semafor ima prvenstveno upozoravajuću funkciju. Kad se upali crveno svetlo na pešačkom prijelazu on svetlo projektuje i prema ivici trotoara kako bi se reflektovalo na ekrane telefona u koje pešaci gledaju, umesto da prate oko sebe. Ekrani im se zacrvene i prisile ih da podignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora crveno svetlo se vidi i na trotoaru pa pešaci mogu da ga uoče i perifernim vidom, bez obzira što hodaju spuštenih glava.