Slovenija nezadovoljna zbog produženja pojačane granične kontrole Austrije

Region 08. okt 201920:45 > 20:52
Podeli:
Izvor: Pixabay

Slovenački ministar unutrašnjih poslova je izrazio nezadovoljstvo najavom Austrije da će ponovo za šest meseci produžiti kontrolu svoje granice sa Slovenijom koja je prvi put uvedena 2015. u vreme velikog talasa ilegalnih migranata.

Boštjan Poklukar je u Luksemburgu na sastanku ministara članica EU u Luksemburgu razgovarao s austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Pešornom koji mu je rekao da Austrija produžava važenje odluke o kontroli austrijsko-slovenačke granice koja je prvobitno uvedena zbog ilegalnih migranata.

Novo šestomesečno razdoblje kontrole pošto ga potvrdi EU važilo bi od idućeg meseca, prenela je agencija HINA.

Slovenija je posldnjih godina više puta protestovala zbog pojačane kontrole jer smatra da za to više nema osnova jer je broj ilegalnih migranata koji iz Slovenije ulaze u Austriju mali, te da se unutrašnjim kontrolama u Šengenskom prostoru narušava poverenje zemalja koje su članice u tom mehanizmu.

„Pojačani nadzor Austrije nad granicom sa Slovenijom nepotrebna je mera koja uz to izaziva i veliku privrednu štetu“, kazao je slovenački ministar.

Dodao je kako bi bilo mnogo bolje da Slovenija i Austrija nadziru migrantski tok osnivanjem mešovitih policijskih patrola, kako se o tome slovenačka vlada pre pet meseci dogovorila s Italijom. Ljubljana je u tom smislu već dala inicijativu Austriji na koju još nema zvanične reakcije Beča.

Zbog pojačanih kontrola na austrijsko-slovenačkoj granici, donekle je usporen promet putnika i roba na većim prelazima kao što su Karavanke i Šentilj, a dugačke kolone vozila su bile letos, tokom glavne turističke sezone, kad se čekalo na obe strane prelaza.

Unutrašnje kontrole u Šengenu sprovodi od 2015. niz članica EU, pozivajući se na „izuzetne okolnosti“ prouzrokovane velikim migracionim talasom te godine, dok zemlje pogođene tim merama smatraju da bi ih trebalo odobravati samo u izuzetnim slučajevima i s važenjem od najviše dva ili tri meseca.