Kolinda Grabar Kitarović: Pozitivni signali iz Beograda

Region 20. apr 201507:44 > 07:48
Podeli:
Izvor: EPA

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je za slovenačku televiziju da iz Beograda ima "pozitivne signale" u vezi sa budućim odnosima Srbije sa Hrvatskom i rešavanjem otvorenih pitanja.

Kitarović je u jednosatnom razgovoru u Ljubljani, posle trilateralnog sastanka u subotu sa predsednicima Slovenije i Austrije, rekla da iz kontakata sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ima osećaj da i zvanični Beograd „ne odobrava, već osuđuje neke neprihvatljive ekscese Vojislava Šešelja“, prenela je Hina.

Ćirilica otvara stare rane

Na pitanje o problemu ćirilice u Vukovaru, Kitarović je kazala da je za poštovanje zakona, ali da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova „otvara stare rane“ Hrvatima u tom gradu koji su pretrpeli stradanja.

Kitarović smatra da to ne smiruje, niti normalizuje situaciju ni za srpsku manjinu i da se nada da će lokalna vlast za to naći adekvatno i pametno rešenje.

„Teško je o tome govoriti ako ne dođete u Vukovar“, rekla je hrvatska predsednica, ocenjujući da je nametanje ćirilićnih tabli sprovedeno tako da je u gradu izazvalo „nemir“.

Put u Moskvu pogrešan signal

Kitarović je potvrdila da neće otići u Moskvu na rusku proslavu 70. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata, navodeći da bi zbog sadašnje politike Vladimira Putina to bio pogrešni signal.

Ona je navela da bez više dijaloga i nalaženja političkog konsenzusa, Hrvatska neće moći da izađe iz krize, ističući da bi želela da podstakne jači dijalog vlade i opozicije da bi se došlo do političkog konsenzusa o budućnosti.

Ona je ponovila da insistira na sazivanju posebne sednice vlade na kojoj bi vlada „položila račune građanima“ o tome što je do sada uradila, dodajući da u tome ne vidi nikakav problem, jer vlada ionako redovno zbog članstva u EU „polaže račune Briselu“.