Severna Makedonija i Grčka potpisale sporazum o nadzoru vazdušnog prostora

Region 30. sep 201916:58 > 17:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Severna Makedonija potpisala je sa Grčkom u Atini tehnički aranžman o nadzoru njenog vazdušnog prostora kad postane punopravna članica NATO.

Da će grčka avijacija čuvati nebo Severne Makedonije dogovoreno je u aprilu prilikom posete tadašnjeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Skoplju.

„Mi smo već NATO: danas smo u Atini sa Ministarstvom nacionalne odbrane Grčke potpisali tehnički aranžnam za nadzor našeg vazdušnog prostora. Zaštita neba je eksluzivno pravo samo zemalja NATO. Odbrojavamo do ponupravnog članstva“, napisala je ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska na svom Facebook profilu.

Kako je javila agencija MIA iz Atine, taj tehnički aranžnam su potpisali načelnik Genralštaba Armije Severene Makedonije general Vasko Đurčinovski i načelnik grčke odbrane Hristos Kristodulu.

Potpisivanje tog dokumenta predstavlja ozvaničavanje misije „Er polising“ (Air-policing) u Severnoj Makedoniji i biće realizovana u koordinaciji sa NATO. Ta misija uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanja sistemom za komandu i kontrolu vazduhoplovnih snaga i sredstava protivvazdušne odbrane, uključujući i borbene avione. Cilj „Er polisinga“ je zaštita integriteta vazdušnog prostora NATO zemalja.