Gutereš Zaevu: Divim se Dogovoru iz Prespe

Region 26. sep 201920:23 > 20:25
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucas Jackson

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u Njujorku premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu da se divi Dogovoru iz Prespe, koji je ocenio kao istorijski uspeh.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Gutereš je u razgovoru sa Zevom istakao da građani Severne Makedonije treba da se ponose tim uspehom koji otvara mogućnost za napredak zemlje.

Taj dogovor je, napomenuo je Gutereš, bio je važan korak za skorašnje članstvo Severne Makedonije u NATO i pozitivnu odluku EU za datum za start pregovora, koja se očekuje u oktobru.

Prespanski dogovor o rešavanju višedecenijskog spora oko imena Makedonija Zaev je 2018. godine postigao sa tadašnjim premjerom Grčke Aleksisom Ciprasom, uz posredovanje UN i podršku SAD i EU.

Sastanku Zaeva sa Guterešom u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN prisustvovao je i šef diplomatije Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Kako se ističe, posebna zahvalnost je izražena priznavanju važnosti Prespanskog dogovora u godišnjem izveštaju generalnog sekretara UN, gde je ocenjen kao „rezultat pobede diplomatije i dijaloga i primer da sporovi mogu da se rešavaju na osnovu partnerstva i prijateljstva u ime zajedničkog interesa za prosperitet naroda“.