Incko osudio deklaraciju SDA: Samo je dodatno podigla tenzije

Region 18. sep. 201920:25 > 20:29
Podeli:
Izvor: N1

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), kojom se zagovaraju ustavne promene i uspostavljanje Republike BiH, koja bi imala tri nivoa vlasti – državni, regionalni i lokalni.

„Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije“, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

POVEZANE VESTI

U saopštenju se ocenjuje da „nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije“.

Iz OHR-a je dalje navedeno da je Visoki predstavnik, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH i navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

„Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za šta je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u celokupnom političkom spektru“, ističe se u saopštenju.

Visoki predstavnik, navodi se dalje, „duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata“.

„Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja medju zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi“, stoji u saopštenju.

Incko je pozvao sve političke i institucionalne lidere u BiH da „prestanu sa beskrajnom retorikom podele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima“.

U saopštenju se navodi da je OHR nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi sa deklaracijom SDA, ali da su, kako je naglašeno, neki pogrešno protumačili taj odgovor, zbog čega se visoki predstavnik odlučio da pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA.

OHR je pre par dana saopštio da „svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahteva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“.

„Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIK) konstantno potvrđuje svoje neupitno opredeljenje za teritorijalni integritet BiH i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinisano i Ustavom“, navedeno je u sapštenju OHR.

Reagujući na ovakav stav OHR-a, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da iz OHR-a „nisu našli za shodno“ da se sami oglase povodom deklaracije SDA, već su to učinili „na instistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski“.

„Umesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza PIK-a, koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom“, ocenio je tada Dodik.

Misija OEBS u BiH: Deklaracija SDA ometa postizanje dogovora o formiranju Saveta ministara

Misija OEBS u BiH saopštila je da će bilo kakve promene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji BiH zahtevati širok politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom BiH.

Iz Misije OEBS su upozorili da Deklaracija SDA i naknadna reagovanja ometaju postizanje preko potrebnog rešenja za formiranje vlasti, dodavši da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo verovatno da se može postići takav politički konsenzus. 

„Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rešenja koja vode zemlju napred. Vreme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH“, navedeno je u saopštenju.

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogadjaju BiH, u Misiji OEBS smatraju da je neophodno jačati međusobne odnose i poverenje.

U odgovoru je još navedeno da je Misija OEBS „nažalost primetila da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko lica optuženih za ratne zločine“.

„Misija OEBS u BiH podseća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo nasleđe rata, pre svega, svi moraju poštovati sve nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici“, ističe se u saopštenju.

Američka ambasada u BiH zabrinuta zbog Deklaracije SDA, ali i zbog najava o otcepljenju

Iz ambasade SAD u BiH saopštili su da su zabrinuti zbog iznetih političkih stavova u Deklaraciji SDA, kojom se zagovaraju ustavne promene i uspostavljanje Republike BiH, istovremeno naglašavajući da Dejtonski sporazum i Ustav BiH nijednom od entiteta ne nude pravo na otcepljenje. 

Iz američke ambasade su ocenili da Deklaracija SDA „ne pomaže i ne utiče na rešavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiče političke tenzije“.

„Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlantskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mesta i ubrzava egzodus građana“, navodi se u saopštenju.

Stav SAD, kako je naglašeno, ostaje jasan i nepromenjen.

„U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, ističe se u saopštenju.

Iz ambasade SAD su ocenili da se „svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora usvojiti u skladu sa postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“.

Još su istakli da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

„Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH“, naglašeno je u saopštenju.