Vučić u Drvaru: Srbija za vas izdvojila milion evra pomoći

Region 13. sep. 201918:16 > 21:04
Podeli:
Izvor: Srna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija izdvojila milion evra pomoći Drvaru, koji će biti uloženi u najvažnije projekte od interesa za građane, uključujući vodovod. Deo tog novca će biti upotebljen za izmirivanje dugovanja koja opština Drvar nije mogla da pokrije.

„Veoma sam srećan što sam ovde. Neko mi je rekao da od Berlinskog kongresa, a možda i od pre, nijedan od srpskih knezova, kraljeva, pa onda predsednika, premijera… nikad nije došao u Drvar. Srećan sam što sam ovde i što smo nešto malo mogli da pomognemo“, kazao je Vučić.

On je kazao da će deo od milion evra koje je Srbija donirala Drvaru, odnosno 75.000 evra, biti izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama sa troje i više dece i rešavanje sličnih problema sa kojima se suočava opština.

Prema njegovim rečima, ostatak novca će biti uložen u najvažnije projekte, poput projekta za vodovod.

„Spremni smo iz Beograda da uložimo u Drvar i taj novac će biti upotrebljen na najbolji način“, kazao je Vučić.

On je stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima, navodeći da ovo nije kraj podrške Srbije.

„Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije“, kazao je Vučić, dodavši da će biti doneta odluka o davanju posebnih subvencija za one koji žele da ulažu u četiri opštine – Petrovac, Drvar, Grahovo i Glamoč.

„Osećaćete sve veću pomoć Srbije… Gledaćemo da obnovimo sve, jer moramo da pokažemo snagu razvoja, jačanja ekonomije i snagu bućnosti u koju verujemo“, naglasio je predsednik Srbije.

Akademija „Krajino moja“ i obećanje investicije iz Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi na tim prostorima živeli stotinama godina ranije i da će tu živeti i dalje.

„Ponosan sam što mogu da predstavljam Srbiju ovde u Drvaru, jer znam koliko je volite. I naša srca kucaju i za Banjaluku i za Drvar i za sva mesta gde naš narod živi i uvek ćemo biti zu vas“, kazao je Vučić na centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština pod nazivom „Krajino moja“, koja je održana na platou ispred Radničkog doma u Drvaru.

Dodao je da će ponovo doći u to mesto da vidi kako je potrošeno milion evra koji je Drvaru donirala Srbija.

Govoreći o stradanju Drvarčana, kao i Srba u zapadno-krajiškim opštinama u jesen 1995. godine, Vučić je kazao da se Srbi pokušavaju proglasiti krivcem za sve ratove, ne samo one iz 90-tih godina prošlog veka, već i one ranije.

„Proglašavaju nas danas agresorima i fašistima, a one koji su stvarali NDH pokušavaju proglasiti antifašistima. Poštujemo Bošnjake i Hrvate i želimo da živimo u miru s njima, ali ne damo nikome da od žrtve pravi dželata i da nas prave krivcima i za ono što nismo uradili“, istakao je predsednik Srbije.

On je pozvao na jedinstvo Srba ma gde živeli, dodavši da na današnji dan „sećanjem na pale Srbe, odaje se počast životu, srpskom narodu i životu naše dece, ali i životima drugih naroda na ovim prostorima“.

On je ponovio da je danas Drvaru uplaćeno milion evra, najavivši da će još pola miliona evra biti uplaćeno Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu.

Vučić je još najavio da će Srbija finansirati izgradnju krsta na Petrovačkoj cesti, gde su u jesen 1995. godine bombardovane srpske izbegličke kolone, kao i da će Srbija i RS zajedno graditi Memorijalni centar Jasenovac u Donjoj Gradini, na teritoriji RS.

Predsednik Srbije je najavio da će do kraja godine u Drvaru biti otvoren pogon jedne srpske kompanije, koja će zaposliti 100 radnika.

„Živimo o različitim državama, ali pripadamo istom rodu i zato treba da čuvamo jedni druge. Ovo je samo početak ulaganja Srbije u zapadno-krajiške opštine“, zaključio je Vučić.

Vučić i Dodik posetili su prethodno rodnu kuću Gavrila Principa u Bosanskom Grahovu.

Vučić se tokom posete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova upisao u knjigu sećanja i najavio da će Srbija uvek pomagati narod Grahova i tog kraja. „Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa“, napisao je Vučić.

Dodik: Hvala vam što ste prvi srpski kralj, knez, predsednik koji je došao u Drvar

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića tom gradu, kao i njegov dolazaku Drvar, poruka da oni jesu i da će biti sa srpskim narodom u zapadno-krajiškim opštinama.

„Naša poruka nije da ostanete ovde, jer ste vi to već odlučili, već da vam kažem da jesmo i bićemo s vama i u budućnosti“, kazao je Dodik na centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština pod nazivom „Krajino moja“.

On je dodao da RS i Srbija „stoje zajedno sa Drvarom, Glamočem, Grahovom i Petrovcem“.

Dodik se zahvalio Srbiji na finansijskoj podršci koju pruža tim opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

„Dobro došli u Drvar, među Srbe Krajine, hvala vam što ste prvi srpski kralj, knez, predsednik koji je došao u Drvar“, kazao je Dodik, zahvalivši se Vučiću na poseti Drvaru.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je da je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Drvar potvrda da srpski narod u zapadno-krajiškim opštinama, koje su sada u sastavu Federacije BiH, nikada neće biti ostavljen na cedilu.

„Predsedniče Vučiću, Srbija nam je bila i ostala prva misao, nedosanjan san, a vaša poseta Drvaru je više od ohrabrenja da ostanemo ovde“, kazao je on na centralnoj akademiji „Krajino moja“.

Sergije je izjavio da su u proteklom veku tri puta pokušali prognati Srbe iz zapadno-krajiških opština, ističući da je zbog toga Srbima na tom području potrebna podrška RS i Srbije, kako bi ostali na svojim vekovnim ognjištima.

U Drvar su sa Vučićem stigli i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin. Na akademiji su i visoki zvaničnici RS, kao i veliki broj građana Drvara.

U septembru 1995. godine tokom vojne akcije regularnih snaga Hrvatske i Armije BiH, srpsko stanovništvo napustilo je zapadno-krajiške opštine, gde su bili većinsko stanovništvo, ali se posle rata veliki deo njih vratio u svoje domove. ; Srbi su danas većinski narod u Drvaru, Grahovu i Glamoču.