Zaev: Mickoski spreman da žrtvuje datum za pregovore da bi amnestirao kriminal

Region 11. sep. 201915:44 > 15:46
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev optužio je lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog da je spreman da žrtvuje datum za pregovore sa EU u pokušaju da amnestira kriminal svoje stranke VMRO DPMNE.

Zaev je to rekao nakon neuspeha sedmočasovnih pregovora, koji su završeni rano jutros, sa Mickoskim o novom zakonu za javno tužilaštvo kojim bi trebalo da bude rešena budućnost Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore i slučajevi koje vodi.

„Na žalost, postalo je izvesno da je Mickoski spreman da žrtvuje datum, NATO i EU, samo u pokušaju da amnestira kriminal VMRO DPMNE. To je neprihvatljivo! Mi ćemo se boritii protiv toga do kraja. Žao mi je Mickoskog i VMRO DPMNE, još uvek zarobljenih od prethodnog rukovodstva, što ne uspevaju da vide da je trenutak da svi pokažemo da smo za pravnu državu i pravdu“, rekao je Zaev, lider vladajuće SDSM.

Na konferenciji za novinare premijer Severne Makedonije je istakao da pred skorašnju odluku EU u vezi datuma za početak pregovora još jednom apeluje na makedonsku opoziciju da uvidi koliko je važno da mogu zajedno da pokažu da mogu da stave državne interese iznad partijskih.

„Za bilo koji drugi ishod, osim dobijanja datuma za pregovre, posle svih napora, jasno je da će jedini krivci biti lider VMRO DPMNE i VMRO DPMNE kao partija. Tu odgovornost će morati da prihvate“, istakao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM.

Zaev je rekao da je iskreno mnogo razočaran ishodom sastanka i ponašanjem Mickoskog i VMRO DPMNE, „čiji su zahtevi bili protiv svake logike, protiv EU, NATO, protiv građana, vrednosti i standarda“.

„Oni traže da predmeti Specijalnog tužilaštva dođu pod njihovu kontrolu. Ništa drugo. Traže kriminal da im zataškamo. Samo to je važno za VMRO DPMNE. Ne interesuju ih EU i NATO, niti vladavina prava, niti interesi građana, niti napredak zemlje“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je rekao da je pokušao da izađe u susret „svakom razumnom, pravednom i pravilnom zahtevu ili uslovima, da gleda očima opozicije“ i da je ponudio da se državni tužilac bira na predlog opozicije, ali se suočio sa nemogućim zahtevom.

„Za njih je bilo jedino važno da to (predloženo novoformirano) tužilaštvo za visoku korupciju, gde se šef bira na predlog opozicije, preuzme sve predmete Specijalnog tužilaštva koje uglavnom goni funkcionere VMRO DPMNE (za kriminalna dela dok je ta stranka bila na vlasti). To je apsolutno nedopustivo zato što ne postoji način da neko može da garantuje da u jednom trenutku neće odlučiti da poništi sve predmete, da ih povuče, da ih odlaže“, rekao je Zaev.

Zaev je istakao da će predmeti Specijalnog tužilaštva, koji će biti predati državnom tužiocu Ljubomiru Joveskom „nastaviti da se procesuraju u sudu, van uticaja Zaeva ili Mickoskog“.

„Nema kompromisa oko tog pitanja. Pravde i pravne države će biti“, rekao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev.