Pupovac: Nisam dežurni krivac za loše odnose Srbije i Hrvatske

Region 11. sep. 201911:30 > 11:49
Podeli:
Izvor: N1

Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da je "mnogima zasmetala" njegova briga o nastavku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. On je pozvao da se prestane sa ispisivanjem ustaških poruka na fasadama i saobraćajnim znacima, a naglašava i da nije "dežurni krivac za loše stanje između Hrvatske i Srbije"

„Dakle, 23. avgusta, kada smo koleginica Jeckov, kolega Milošević i ja održali konferenciju povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, mnogima je zasmetala moja briga o nastavku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Mnoge je posebno zasmetala moja bojazan da je njen rast takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH“, kazao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Reakcije se, kaže, ne stišavaju.

„Premda se reakcije ne stišavaju, danas sam izašao pred javnost da bih rekao sledeće: Veoma sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego pre više od dve nedelje, jer nikad dosad toliko uticajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH i bez obzira na razlike koje su proizveli odjeci, želim razumeti da su odraz dubokog moralnog osećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala imati nikakve veze s mržnjom, a tamo gde ih ima, da bi te veze trebalo u potpunosti ukinuti“, rekao je Pupovac.

On je pozvao da prestanu da se ispisuju ustaška slova i da se uzvikuju parole „Za dom spremni“.

„Pozivam da uklonimo ustaška slova U na fasadama i na znakovima naših ulica. Pozivam da odore s ustaškim uzvikom ‘Za dom spremni’ spremimo, a njegovo uzvikivanje sankcionišemo. Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput ‘Ubij Srbina’, nezavisno od karaktera poruke. Pozivam da prestanemo s revizijom istorije koja će ići dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti, a strašnim žrtvama koncentracionih logora osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike“, rekao je Pupovac.

POVEZANE VESTI

„Otklonićemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima, zbog kojih smo, sledeći isti moralni osećaj, morali da reagujemo kako smo reagovali 23. avgusta. Niko od mene ne treba tražiti da ne poistovećujem demokratsku današnju Hrvatsku sa NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim i za nju i zbog nje tri dekade  politički delujem u Hrvatskoj, jednako kako su je znali mnogi od najboljih predstavnika Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živeli pre mene“, rekao je Pupovac.

Pupovac je odgovorio na optužbe i rekao da „nije četnik“.

„Što se tiče izvinjenja, ja sam u ovoj zemlji i zajednica kojoj pripadam, i stranka kojoj pripadam, bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikativima, za koje ne mislim da na bilo koji način obeležavaju što ja jesam, stranka jeste ili pripadnici srpske zajednice u najvećem broju jesu. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam, nikad neću tražiti izvinjenje. Od onih koji me svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubica, samo mogu reći da to nisam i nikad neću biti, ali ni od njih neću tražiti izvinjenje. Od onih koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti u Beogradu, neretko me stavljajući u rizike koji su viši od narušavanja ugleda i rejtinga u javnosti, nikad neću tražiti izvinjenje. To je deo političke borbe kroz koju moram proći i ja i moje koleginice i kolege. Pitanja koja smo otvorili nisu laka za Hrvatsku, vreme koje smo prošli nije lako za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti, ne obazirući se na one koji takve zahteve šalju“, izjavio je Pupovac.

Upitan da prokomentariše poruke koje dolaze iz Beograda, od strane srpskog predsednika i premijerke, Pupovac je rekao: „Ja bih vas molio da odgovornost za te poruke adresirate na nekog drugog, a ne na mene“.

„Štošta u hrvatsko-srpskim odnosima doprinosi takvoj vrsti poruke. Nisam ja ovde dežurni krivac za loše stanje odnosa između Hrvatske i Srbije, niti sam adresa na koju se treba isporučivati odgovornost za te poruke i za to stanje, zbog toga što sam možda jedini koji se zalaže da takvih poruka više nema“, rekao je Pupovac.

„Mi na istorijski revizionizam upozoravamo jako dugo, od 2014. i 2015. do danas, pišemo pisma, šaljemo javne poruke, i vrlo lako možete primetiti da je naš jezik i naš govor drugačiji, i naši motivi su drugačiji negoli neki drugi. To da hrvatsko-srpski odnosi i poruke iz Zagreba ili poruke iz Beograda otežavaju napore u tom pogledu, to se ja lako s vama složim“, rekao je Pupovac.

O Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regionu

Pupovac je komentarisao i svoju izjavu da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regionu.

„Tačno je, to je izjava koju sam dao za Radio Sarajevo i ta izjava je imala jedan svoj dodatak. Nije Republika Hrvatska generalno faktor nestabilnosti, jer svaka od zemalja ima svoje tačke nestabilnosti. Hrvatska je, nažalost, u trenutku kad sam o tome govorio, imala ozbiljan problem sa stanjem međuetničkih odnosa, mržnje i nasilja prema pripadnicima različitih, pre svega prema Srbima u Hrvatskoj. Druge zemlje imaju dublje i nesigurnije osnove nestabilnosti, Hrvatska nema, ali ima stanje u kojem se to dogodilo. Situacija u kojoj sam to rekao bila je dramatična“, rekao je Pupovac.

Upitan za poruke mržnje koje su ispisane u njegovu rodnom mestu, Pupovac je rekao da se na te pretnje ne želi da osvrće, niti da ih komentariše.

Iako su novinari očekivali da će Pupovac saopštiti odluku o tome ostaje li SDSS deo vladajuće koalicije, on je rekao da odluka još nije doneta i da će o njoj još razgovarati sa stranačkim vrhom i članovima koalicije.