Reporteri bez granica: Brine ćutanje Vlade Hrvatske o pretnjama novinarima

Region 10. sep. 201920:56 > 21:00
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Reporteri bez granica saopštili su da ih uznemirava ćutanje hrvatske vlade o govoru mržnje i pretnjama upućenim novinarima i pozvali vlasti da javno osude napade na novinare kako bi odgovorne osobe bile kažnjene.

„Hoće li hrvatske reči ‘Smrt novinarima’ postati uobičajene u Hrvatskoj“, pitaju Reporteri bez granica na svom sajtu i dodaju da su te reči bile napisane u Zadru krajem avgusta ispred zgrade jednog portala.

Podsetili da sud nije pokrenuo postupak zbog pretnji novinaru Indeksa.

Podsećaju i da su iste reči bile napisane u blizini redakcija televizije N1, portala Net.hr i Telegram.hr u Zagrebu.

Novinare vređaju u Splitu, ističe ta nevladina organizacija i podseća na natpis u tom gradu „Novinari crvi“, na gađanje jajima automobila jedne novinarke nakon čega su joj probušili gume na vozilu.

„Ove poruke imaju istu svrhu, napasti, zaplašiti ili ukaljati ugled novinara do tačke u kojoj će oni odustati od svoje misije izveštavanja vesti”“, pišu Reporteri bez granica.

Dodaju i da je pokrenuto nekoliko policijskih istraga kako bi se pronašle osobe odgovorne za napade na medije, ali i da su hrvatske vlasti ostale začuđujuće tihe kada se radi o ovim, ali i drugim napadima na novinare. „Uprkos svim očekivanjima, hrvatsko sudstvo je prošle godine odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv osobe koja je objavila pretnje smrću na Fejssbuk profilu novinara Indeksa“, pišu Reporteri bez granica.

Glavna urednica deska Reportera bez granica za EU i Balkan, Pilin Ades Mével, rekla je da hrvatske vlasti moraju eksplicitno osuditi takve prakse i nezdravu klimu nekažnjavanja ovakvih dela u Hrvatskoj, jer se radi o stvarnoj opasnosti za novinare.

„Nečinjenje je jednako opasno kao davanje odrešenih ruku onima koji prete medijima“, zaključila je.

Reporteri bez granica podsećaju i na slučaj kada je Velimir Bujanec, kojeg opisuju kao TV voditelja koji je pristalica ekstremne desnice, napao novinara Daniela Majića koji je izveštavao iz Blajburga. Niko od hrvatskih zvaničnika nije reagovao na taj napad, pa ni predsednica, istie se u saopštenju.

Razgovarali su i s Hrvojem Zovkom, predsednikom Hevatskog društva novinara, koji je rekao da su napadi na novinare stalni i dolaze s raznih strana, od Crkve do političara. „Ipak, vlada kaže da to nije ništa. Zapravo je sezona lova na novinare otvorena“, dodao je on.

Hrvatska je sledeća zemlja koja će predsedavati EU, a po indeksu slobode medija nalazi se na 64. mestu od 180 zemalja,ističu Reporteri bez granica.