Razrešen predsednik Vrhovnog suda Severne Makedonije

Region 10. sep. 201918:13 > 18:21
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sudski savet Severne Makdonije razrešio je predsednika Vrhovnog suda Jovu Vangelovskog zbog "nestučnog i nesavesnog obavljana dužnosti".

Zahtev za razrešenje Vangelovskog sa najviše sudske funcije podnet je zbog toga što je svojevremeno kontroverznom odlukom spasio biznismena Seada Kočana, osumnjičenog u slučaju „Trust“ Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, da ne ide u pritvor.

Jovo Vanglovski je u izjavi za portal „A1 on“ najavio da će podneti žalbu nakon što dobije odluku za razrešenje, jer smatra da je Sudski savet u u tom postupku napravio mnogo povreda. 

Za 59-godišnjeg Vangelovskog se u medijima pisalo da je radi pod uticajem vrha VMRO DPMNE, da je kum sa uticajnim članom te stranke i bivšim predsednikom palamenta Trajkom Veljanovskim, a ime mu se pominjalo i u prisluškivanim razgovrima. Funkciju predsednika Vrhovnog suda obavljao je u dva navrata. Prvi put od 2008. do 2012, a drugi put je izabran 2017. u vreme kada se zemlja, zbog duboke politilčke krize, pripremala za vanredne parmentarne izbore. 

Razrešeni predsednik Vrgovnog suda Severne Makedonije Jovo Vangelovski ima pravo žalbe na odluku Sudskog saveta. 

Za vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda postavljen je sudija Faik Arslani.