Metju Palmer sa Milom Đukanovićem: Crna Gora lider i primer za druge u regionu

Region 09. sep. 201920:28 > 20:37
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Stanić

Važno je da Evropa prepozna svoju odgovornost i interes da integriše Zapadni Balkan, te svi u regionu, uz SAD, treba da je ohrabre da što pre krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu, ocenio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku s specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Parlmerom.

„Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region,“ istakao je Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

On je naglasio da obe strane dele polazne ocene o problemima u regionu – nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona. 

„Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja“, kazao je Đukanović. 

Crna Gora svojim primerom, dodao je, pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše u NATO i što je čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU. 

Đukanović je još jednom zahvalio Vašingtonu na podršci, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti i ocenio da su za rešavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška Sjedinjenih Američkih Država.

Palmer je istakao da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posećuje na početku mandata, jer je ona lider i primer za druge u regionu. Palmer je naveo da su prioriteti njegove misije podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rešenja za funkcionalnost BiH. 

Istakao je da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona. 

Đukanović se saglasio sa izborom prioriteta uz ocenu da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati
kako bi podstakle Zašadni Balkan na dalju integraciju.

Palmer se prethodno sastao i sa premijerom Duškom Markovićem.