Puhovski: Bez uniforme je trebalo pustiti delegaciju Vojske Srbije u Hrvatsku

Region 07. sep. 201921:17 > 21:27
Podeli:
Izvor: N1

Politički analitičar i univerzitetski profesor Žarko Puhovski je, komentarišući zabranu ulaska delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku, rekao da je to bila jedna sasvim glupa provokacija sa srpske strane i neinteligentan odgovor s hrvatske strane. "Ako su zaista ponudili sa srpske strane da idu bez uniformi, bez uniformi ih je trebalo pustiti".

Dodaje da nema nikakvog razloga da se tako nešto ne učini.

„Sa uniformama ne mogu ući. Jer te dve države mogu biti susedi, ali nisu prijatelji i nisu saveznici i to je jasno. Ali, ako su pristali na to da uniforme ostave, trebalo ih je, po mom sudu, pustiti upravo zato da se pokaže da se Hrvatska ne boji. Ako se ne boji spominjanja Jasenovca. Tu dolazimo upravo do antifašizma, ali dolazimo i do druge teme, odnosno Nezavisne države Hrvatske jer je Vulin reagovao  uporedivši ponovno Hrvatsku s Pavelićevom NDH. Nikako da se odmaknemo više od toga“, rekao je Puhovski.

Kaže da se očigledno ne odmiče od toga ni Milorad Pupovac, lider SDSS.

POVEZANE VESTI

„No, treba ipak razlikovati Pupovca i Vulina. Vulin kad kaže da je danas subota treba triput proveravati i to je druga stvar. Pupovac je čovek koji je do sada bio oprezan s rečima. Ono što se njemu dogodilo je zapravo politička greška s njegove strane. On je svojim oštrim rečima prekrio povod. Zapravo se dvadeset puta više govori o njegovim rečima nego o nasilju koje je bilo povod za te reči i time je zapravo pomogao onima koji hoće da se nasilje ostavi po strani i da se priča o ideologiji ‘napred naši, dole njihovi'“, navodi Puhovski.

Gost N1 kaže da se ne mogu nikome zabranjivati poređenja i komparacije, jer je to besmisleno, a s druge strane „što opet izgleda gospodin Pupovac ne vidi – kad upoređujete današnju Hrvatsku s NDH onda zapravo poništavate žrtve koje su imali ljudi jevrejskog, srpskog i drugog porekla u NDH. Jer ako je danas kao tad, onda to nije bilo tako strašno. Na obadve strane deluje komparacija i zato tu treba biti oprezan. Zato je to bilo retorički pogrešno“.

Međutim, kako ocenjuje Puhovski, ono što je bilo potpuno pogrešno je teza da je Hrvatska faktor nestabilnosti jer pored Bosne i Hercegovine, pored Srbije i Kosova, pored Makedonije, uz najbolju volju Hrvatska ne može biti činilac nestabilnosti. To je bilo promašeno, zaključio je.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi, kako kaže, pametno da se koalicija HDZ i SDSS prekine. „Po meni ta koalicija zaista nije prirodna, ne odgovara ni jednoj, ni drugoj stranci. Ako oni to ne shvataju, to je njihov problem. HDZ i bez toga ima sasvim solidnu većinu, SDSS se može kad im bude potrebno eventualno priključivati, kako se kaže, kroz neke projekte. Dakle, to se sad može relativno pristojno napraviti, bez daljeg natezanja. Jer terati Pupovca na izvinjenje, to opet deluje kao u ona stara vremena kad ste rekli ‘drugarice i drugovi, nisam ja to baš tako mislio'“, naveo je Puhovski.