Šetnja "Dan tradicionalne porodice" kao odgovor na prvu Paradu ponosa u Sarajevu

Region 07. sep. 201915:31 > 15:35
Podeli:
Izvor: N1

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u mirnoj šetnji od Večne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pod sloganom "Dan tradicionalne porodice".

Organizator skupa je Udruženja građana „Svjetlo“, a šetnja je organizovana kao odgovor na Paradu ponosa, koja će se sutra prvi put održati u Sarajevu.

Učesnici šetnje nosili su transparente koji naglašavaju važnost porodice, koja se zasniva na braku muškarca i žene.

Neke od parola su „Ništa značajnije ne može učiniti otac za svoju decu, nego to da voli njihovu majku“, „Porodica je jezgro civilizacije“, „Dosta je! U ovom gradu je već ubijeno 1.600 dece“, „Zna se sta je ključ, a šta brava“, Zašto se ne poštuje volja većine“ i“Podrška biološkom opstanku“.

Jedan od organizatora skupa Ahmed Kulanić izjavio je da je glavni razlog šetnje „slanje poruke o važnosti davanja pažnje porodici“.

„To je brak zasnovan na konceptu poimanja muškarca i žene, a porodica je stub društva“, kazao je on.

„Porodica je stub društva, stub svake porodice je majka. Očekujemo da će u našoj domovini ostati i opstati svest o važnosti i značaja porodice. Sve ostalo što će nam spočitavati nakon ovog skupa odlučno odbijamo. Mi ćemo uvek braniti interese naše dece, naših roditelja. Zagovaraćemo uvek sva prava, ali nećemo dopustiti da se ugrozi ono što je stub društva“, kazao je Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca i pripadnika agencija za obezbeđenje.

Ovo je prvi od tri javna skupa u Sarajevu ovog vikenda.

Sutra će se organizaciji Udruženja Inicijativa iskorak održati skup od 10.00 do 11.30 časova, koji je organizovan kao vid protivljenja promovisanju LGBTI ideja.

Posle toga, u podne, počeće prva Parada ponosa pod nazivom „Ima izaći“, koja će se kretati od Večne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marin Dvoru.

Za obezbeđenje Parade ponosa biće angažovano više od 1.000 policajaca, s obzirom na to da je policija skup ocenila kao rizičan.