Plenković: Što se mene tiče, radna nedelja u školama može da počinje uz himnu

Region 06. sep. 201913:25 > 13:29
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Premijer Andrej Plenković izjavio je da bi, što se njega tiče, svaka radna nedelja u školama mogla početi intoniranjem hrvatske himne.

„Smatram da je važno da se mladi uče da respektuju institucije i državu kroz obrazovni sistem. Što se mene tiče, svaka radna nedelja u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne“, poručio je predsednik Vlade i HDZ Andrej Plenković na pitanje agencije Hina.

Priču o uvođenju himne u škole aktuelizovao je u petak Večernji list pošto je u Francuskoj uveden zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obaveza isticanja zastava Francuske i EU, reči himne i moto „sloboda, jednakost, bratstvo“ u svim učionicama.

Hrvatsko ministarstva nauke i obrazovanja Večernjem listu je odgovorilo da su u skladu sa Zakonom o grbu, zastavi i himni, u svim učionicama istaknuti državni grb, a na školskim ustanovama i zastava.

Prvog dana nastave u svim školama održavaju se priredbe za učenike prvih razreda na kojima se izvodi i himna Hrvatske, a istaknuta je i zastava, kažu u ministarstvu.

Dodaju da „samo isticanje simbola neće doprineti jačanju domoljublja, već je potrebno kroz vaspitanje i obrazovanje kod učenika podsticati razvoj pozitivnih vrednosti među kojima su svakako i one vezane uz nacionalni i kulturni identitet“.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac Večernjem listu je izjavio da je Hrvatskoj potrebno jačanje ustavnog patriotizma i to, kako hrvatskih, tako i evropskih ustavnih vrednosti i normi.

Predsednik SDP Davor Bernardić smatra da je u škole potrebno uvesti građansko vaspitanje kako bismo decu učili njihovim pravima i odgovornostima u društvu i kritičkom razmišljanju.

HNS smatra da se zemlja voli najpre očuvanjem okoline, poštovanjem zakona, plaćanjem poreza, solidarnošću prema drugim generacijama, tolerancijom prema drugom i drugačijem, marljivim radom, pristojnošću, znanjem i idejama, a tek onda isticanjem simbola.

Predsednik IDS Boris Miletić za Večernji je rekao da će uvek podržati zdravi patriotizam, ali smatra da je nacionalizam na ovim prostorima već doneo puno zla i da to nije pravi put za Hrvatsku.

Čelnik Mosta Božo Petrov jedini podržava predlog.

Grb, zastava i himna Republike Hrvatske trebalo bi da budu istaknuti u učionicama i u javnim prostorima. Time se iskazuje poštovanje prema ljudima koji su domovinu stvarali i gradi pozitivan odnos prema njoj, piše Večernji list.