Viši sud u Podgorici: Sinđelića izručiti Hrvatskoj

Region 06. sep. 201911:09 > 11:12
Podeli:
Izvor: N1

Podgorički Viši sud utvrdio je da su stvorene sve pretpostavke da Crna Gora Sašu Sinđelića, ključnog svedoka saradnika u slučaju pokušaja terorizma, izruči Hrvatskoj.

Kako se navodi, nakon saslušanja i prikupljanja dokumentacije, Viši sud je utvrdio da postoje sve zakonske pretpostavke da se Sinđelić izruči Hrvatskoj koja ga potražuje zbog izdržavanja 21-godišnje zatvorske kazne.

Sinđelić može da se žali Apelacionom sudu i ukoliko taj sud potvrdi odluku Višeg suda, on će biti izručen.  

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godine zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.  

Sinđelić je prethodno pobegao iz Srbije i ilegalno prešao granicu sa Crnom Gorom i zatražio politički azil.  

„Sinđelić je preko staza, mimo graničnog prelaza bežao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama. Saopštio je inspektorima u Rožajama da je bio primoran da traži politički azil, zbog progona i da napusti Srbiju“, saopštio je tada glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.  

Iz srpskog MUP-a rekli su, međutim, da je izmišljotina da je Sinđeliću neko pretio.  

On je ključni svedok Tužilaštva u slučaju pokušaja terorizma i nekoliko puta je javno menjao iskaz, zbog čega ga opozicija ali i deo stručne javnosti smatra nekredibilnim svedokom.  

U prvostepenom postupku optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, svih 14 optuženih proglašeni su krivim.  

Dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osuđeni na 15 odnosno 12 godina zatvora za krivično delo terorizam u pokušaju i organizovanje kriminalne grupe.  

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.