Odbor Sobranja predložio razrešenje uhapšene specijalne tužiteljke

Region 05. sep 201913:54 > 14:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Odbor parlamenta Severne Makedonije za izbor i imenovanja jednoglasno je i bez diskusije, iza zatvorenih vrata, usvojio predlog za razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve, osumnjičene u krivičnoj istrazi afere "Reket".

To je nakon sednice saopštio predsednik Odbora Ilija Dimovski, poslanik opozicione VMRO-DPMNE, koji je i sam optužen u jednom od slučajeva Specijanog tužilaštva za prisluškovane razgovore koje je vodila Janeva.

Odluka na sednici Odbora da Sobranju predloži razrešenje Janeve doneta je na osnovu izveštaja Saveza državnih tužilaca u kojem se predlaže da specijana tužitelkja bude razrešena „zbog nestručnog i nesavesnog rada“.

Taj zaključak Odbor će dostaviti predsedniku Sobranja Severne Makedonije Talatu Džaferiju koji treba da zakaže plenarnu sednicu o razrešenju specijane tužiteljke Katice Janeve.

Parlament takvu odluku donosi dvotrćinskom većinom, uz „badinterovo glasanje“ (dvotrećinska većina poslanika manjina), a na kraju odluku vraća na potvrdjivanje Savetu tužilaca koji je postupak za razrešenje Janeve pokrenuo 29. avgusta.

Pored specijalne tužiteljke Janeve u istrazi slučaja „Reket“ za iznudu 1,5 miliona evra od Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi slučaja „Imperija“ osumnjičeni su i čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom „Boki 13“ i skopski privrednik Zoran Milevski.

Predistražni postupak u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru od 21. avgusta.