Todorić u intervjuu za N1: Zaduživao sam se zato što sam gradio Hrvatsku

Region 04. sep. 201908:15 > 09:36
Podeli:
Izvor: N1

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, protiv koga je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo u ponedeljak podiglo optužnicu, izjavio je za N1 da se zaduživao zato što je gradio Hrvatsku.

Na pitanje o plaćanju fiktivnih savetnika, Todorić je rekao: „To je sramota hrvatskog pravosuđa i hrvatske politike. Oni su svoju najveću kompaniju odlučili da unište. Vidite kako Mađari štite svoje“.

Todorić se tereti da je plaćanjem fiktivnih usluga švajcarskoj kompaniji svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 miliona evra. On je u svom blogu pod naslovom „Prikrivanje kriminala kao politička platforma“ za podizanje optužnice okrivio premijera Andreja Plenkovića, a danas kaže da nije čitao ugovore.

„Zar bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore. To su službe radile“, rekao je on i dodao da nikada nijednu optužnicu nije pročitao.

POVEZANA VEST

Advokat Veljko Miljević izjavio je za HRT da su branioci optuženih osoba iznenađeni jer smatraju da su rezultati istrage opovrgli ove navode u optužnici.

„Mislim da je od sporednog značaja utvrđenje okolnosti ko je vlasnik, ali od odlučnog značaja je ono što je rekao Anto Nobilo, a to je da je usluga bez dileme obavljena. Nije plaćeno nešto što nije trebalo da bude plaćeno. Usluga je obavljena, a onda nema jela, nezavisno od toga ko je vlasnik“, rekao je on.

Naglasio je da je u privrednom kriminalitetu 70 odsto dokaznog materijala u tehničkim snimkama i u ispravama.

„U ispravama jasno stoji je li naručen određeni rad, je li na taj rad došao rezultat u vidu nečega što je naručeno, pa onda i izrađeno. U dokumentacijama mora biti traga ko je naručio posao“, rekao je Miljević.

Izjavio je i da poslednjih deset godina sve veće firme funkcionišu na način da odluka o bilo čemu ne može biti doneta bez da imate suglasnost određenih osoba.

Todorić i još tri osobe terete se za krivično delo zloupotreba poverenja u privredmom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi poverenja u privrednom poslovanju.

Stavlja im se na teret da su tokom 2013. godine omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarskog trgovačkog društva za savetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Uz Todorića, optuženi su nekadašnja izvršna direktorka koncerna Piruška Canjuga, nekadašnji direktor u Agrokoru Ante Huljev i neimenovana austrijska državljanka.