MUP Hrvatske: Neutemeljene optužbe iz Srbije o mučenju migranata

Region 02. sep 201913:14 > 13:17
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da nije upoznato sa slučajem koji navodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije o mučenju migranata od strane hrvatske policije. Dodaju da su iznete optužbe apsolutno nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.

MUP Hrvatske navodi da nije ostvarena bilo kakva zvanična komunikacija Komesarijata za izbeglice Srbije prema MUP-u Hrvatske.

„Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene istrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i spoljne granice Evropske unije“, poručuju iz MUP-a Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Ističu da o pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine sprečila 9.487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 odsto.

„Za istaći je i broj uhapšenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara, pri čemu značajan udeo imaju i srpski državljani (17 odsto)“, navode iz MUP-a Hrvatske.

Dodaju da o humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srpski državljanin pobegao iz kombija kojim je sleteo u reku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju.

„Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spaseno 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smešteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je poslednji slučaj u nizu, a tokom prošle zime neretke su bile situacije kada su policijski službenici spasavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i decu zatočene u snegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice“, navodi se iz MUP-a Hrvatske.  

Komesarijat za izbeglice Srbije saopštio je da su pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli K.S. (2003), maloletnika iz Avganistana, prilikom pokušaja grupe od 16 migranata da pređu granicu. Kako je naveo Komesarijat, on je prvo izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, posle čega je bio zatvoren u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije.