Linta: Grabar Kitarović izgovorila niz laži, Hrvatska rehabilituje ustaštvo

Region 31. avg 201915:06 > 15:09
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izgovorila "niz gluposti i laži" govoreći kako se Srbija nije suočila sa vlastitom istorijom, a da Hrvatska već skoro tri decenije aktivno radi na rehabilitaciji NDH i ustaštva.

Linta je naglasio da Srbija ne skriva podatke o nestalim hrvatskim veteranima i civilima, dok u Hrvatskoj ima više od 30 poznatih grobnih mesta u kojima su posmrtni ostaci Srba i veliki broj ekshumiranih posmrtnih ostataka čija se identifikacija ne radi godinama.

POVEZANE VESTI

To, dodao je, jasno pokazuje da u Hrvatskoj nema političke volje da se reši pitanje nestalih i da se to humanitartno pitanje politizuje u dnevno-politčke svrhe.

„Temelj Hrvatske u praksi i realnom životu nije ZAVNOH i antifašizam, već NDH i ustaštvo“, istakao je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Kitarovićeva veoma dosledno ponavlja proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji koja je zvanično potvrđena u proustaškoj Deklaraciji o domovinskom ratu.

„U toj sramnoj Deklaraciji, koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine, stoji da su Srbija, krajiški Srbi i JNA tobože izvršili agresiju na Hrvatsku. Prava istina jeste da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju, JNA i krajiške Srbe“, istakao je Linta.