Mektić: Hrvatska narušava teritorijalni integritet BiH vraćajući migrante

Region 29. avg. 201921:29 > 21:33
Podeli:
Izvor: N1

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da Hrvatska nezakonito vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu te narušava njen teritorijalni integritet, zbog čega bi vlasti ove zemlje, tvrdi, trebalo da preduzmu korake kako bi zaštitile svoju granicu.

Nakon susreta s Mustafom Ružnićem, premijerom Unsko-sanske županije u koju se sinoć po njihovim navodima iz Hrvatske, odnosno Slovenije, vratilo 35 ilegalnih migranata, Mektić je ocenio da se radi o novom ozbiljnom incidentu s Hrvatskom.

„Migrante koje Hrvatska primi na temelju readmisije iz Slovenije, ilegalno prebacuje u BiH. To je postao ozbiljan incident i mi smo došli U situaciju da razmišljamo kako zaštititi teritorijalni integritet i kako zaštititi granicu“, rekao je Mektić.

Pri tome nije rekao kakve bi eventualne protivmere vlasti Bosne i Hercegovine mogle preduzeti.

Grupa od 35 migranata, koje su policajci u BiH u sredu zatekli u opštini Bosanska Krupa izjavili su kako su ih slovenački policajci deportovali u Hrvatsku, koja ih je zatim prebacila u Bosnu i Hercegovinu. Prekršajni nalozi izdati u Sloveniji dokaz su kako se ti ljudi iz Slovenije vraćaju natrag.

Mektić je rekao kako vlasti BiH imaju dokumentovane optužbe protiv Hrvatske o nezakonitom vraćanju migranata.

„Opet, po ne znam koji put, dokumentujemo taj slučaj i potkrepićemo i ovaj dokazima. To zaista za nas postaje krajnje neprihvatljivo ponašanje“, rekao je Mektić i izrazio sumnju kako državno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zataškava ponašanje hrvatske policije.

„Prošli put na teritoriju BiH je došlo i do upotrebe vatrenog oružja od strane hrvatske policije. Obavestili smo Tužilaštvo BiH. Oni su se odmah nakon naših informacija izjasnili da nema elemenata krivičnog dela. Ja tvrdim da je tu trebalo otvoriti istragu, bilo je dovoljno dokaza, ali ovo je po ne znam koji put da Tužilaštvo BiH na povrede teritorijalnog integriteta ne reaguje“, rekao je ministar Mektić.

Od početka godine BiH je sprečila ulazak više od 7.500 migranata, no puno više je uspelo da uđe u zemlju.