Predstavnici Srba o napadu u Kninu: To nije kafanska tuča, već zločin iz mržnje

Region 23. avg. 201907:07 > 10:52
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik SDSS Milorad Pupovac i predstavnici Srba u hrvatskom Saboru, komentarišući napade na Srbe na području Knina, rekli su da poslednji napad u kafiću tokom utakmice Crvena zvezda - Jang Bojs, nije izolovani incident, ni "obična kafanska tuča", kako može da se protumači iz saopštenja policije.

POVEZANE VESTI

„Napad u Uzdolju nije izolovani incident, reč je o ciljanom i organizovanom napadu. Znali su da se u tom kafiću našli lokalni Srbi koji su pratili prenos utakmice Crvene Zvezde. Napad je motivisan mržnjom prema Srbima“, kazao je predsednik SNV-a Boris Milošević.

„Svedoci smo još jednog napada na Srbe i kada se iz izjava i izveštaja policije iščita da se radi o incidentu i nanošenja lakših telesnih povreda, čovek bi mogao da pomisli da se radi o lakšoj ‘kafanskoj’ tuči. Dogodilo se nešto mnogo ozbiljnije. U pitanju je zločin iz mržnje, zločin prema ljudima samo zato što su druge veroispovesti. Ovakvu relativizaciju zločina potrebno je sankcionisati i potrebno ga je iskoreniti“, kazala je poslanica SDSS Dragana Jeckov.

„Možda to nekome nije dosta, ali nama jeste“, rekao je Milorad Pupovac nakon što je nabrojao desetak napada na Srbe u poslednje vrijeme.

„Ne postoji niko će mi začepiti usta. Mogu posegnuti za tim da mi oduzmu fizičku snagu ili mentalnu moć. Ako su neki spremni za dom, onda sam ja spreman. To poručujem onima koji mi upućuju pretnje na moj mejl, fakultetski mejl. Ti ljudi progone ljude koji ničim ne pokazuju nelojalnost hrvatskom ustavu. Ima li nekoga da to čuje“, upitao je Pupovac.

„Ovi pobrojani slučajevi tokom letnih meseci govore da nije reč o izolovanom incidentu ili slučajnosti“, kazao je.

Izvor : Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podsetimo, petoro povređenih, a među njima i maloletnik – epilog je nasilničkog divljanja za sada javnosti nepoznatih muškaraca koji su u sredu uveče napali pripadnike srpske manjine u dva kafića u okolini Knina.

Policija je u međuvremenu privela deo osumnjičenih za ove napade, a premijer Plenković kazao je da osuđuje nasilje.