Srbi u strahu posle divljačkog napada kod Knina, premijer kaže "izolovan slučaj"

Region 22. avg. 201919:29 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

Petoro teže povređenih, među kojima je i jedan maloletnik, u divljačkom napadu na Srbe u jednom kafiću u okolini Knina. Hrvatski političari osuđuju incident, ali ga nazivaju izolovanim slučajem koji nema veze sa politikom. Lokalni Srbi razmišljaju i o napuštanju domova.

Petoro teže povređenih, a među njima i jedan maloletnik – to je epilog nasilničkog divljanja za sada nepoznatih muškaraca koji su juče napali pripadnike srpske manjine u dva kafića u okolini Knina.

Policija je u međuvremenu privela deo osumnjičenih, a hrvatski premijer Plenković osuđuje nasilje, ali tvrdi da je reč o izdvojenom incidentu.

Jutro nakon divljačkog napada u kafiću nedaleko Knina zbrajaju se povrede i utisci.

Izvor : N1

Napadnuti vlasnik kafića Boris Petko za N1 kaže da je još u šoku.

„Kao osice su ulećali u gostionu sa fantomkama i šipkama. Skika, vriska djece, ne zna se kud ko vrca, lete flaše, čaše, stolovi, stolice“, navodi on.

I odjednom je nastao opšti haos, dodaje njegova supruga Branka Petko.

„Onda su nam vikali: ‘majku vam *****, ovde gledate Zvezdu’. Znači, ja sam prvo mislila da se netko šali. Onda kad su uletili, počeli su vaditi ne znam mačete, letve, kolce, ne znam ni ja sa čim. Onda su krenili s mlaćenjem“, prića Branka.

U trenutku napada u kafiću se nalazilo dvadesetak osoba. Napadači nisu marili za žene i decu.

„Bacali su stolice na mene. Jedino sam uspjela nekako se izvući i malu potegniti ovdje iza šanka. Znači, mi smo ovdje maltene klečali dok su oni tu lemali“, kaže Branka Petko.

U napadu je najteže povređen sedamnaestogodišnjak na kog su napadači prvo nasrnuli.

Izvor : N1

Otac napadnutog mladića Branko Petrović za N1 kaže da mu se sin kući vratio sav krvav i uplakan, govoreći: „doći će, pobiće nas“.

„Žena je ostala sa njim, ja sam se spremio, došao tu (u kafić), dok sam došao tu, sve je već bilo gotovo“, kaže Petrović.

Sedamnaestogodišnjak je preko noći zadržan u bolnici, dok je ostalih četvoro koji su zatražili pomoć lekara, nakon pregleda, pušteno na kućnu njegu, s brojnim povredama, objašnjava Kristina Bitunjac, direktorka kninske bolnice.

„Uglavnom lakše telesne povrede u vidu ogrebotina, modrica zbog udaraca u različite delove tela, i gnječno-reznih rana na više delova tela“, navodi Bitunjac.

Vlasnik kafića nema dilemu i da je napad baziran na nacionalnoj osnovi, ali detalje napada otkriće policija.

Portparolka Šibensko-kninske policijse uprave Marica Kosor kaže da su neke osobe koje se dovode u vezu sa napadom uhapšene i privedene u policiju.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da se nad uhapšenima sprovodi kriminalistička istraga kako bi se otkrile sve okolnosti „nemilog događaja koji je za svaku osudu“.

Izvor : N1

Osuda divljaštva i napada stigla je i od premijera Plenkovića, ali ne i odgovor na pitanje koliko je za ovaj incident odgovornost i na političarima.

„Ovo su individualna dela pojedinaca koje treba sankcionirati.Uvek ima onih koji su devijantni, nema društva u kojem nema onih koji idu s druge strane zakona“, kaže Plenković.

Ali sve je to mala uteha meštanima Uzdolja koji nakon napada nastavljaju živeti sa strahom.

„Nastavi li se ponavljati, i dalje veliki je upitnik. Veliki je upitnik“, ističe Branko Petrović.

Na mesto napada danas su stigli i Boris Milošević i Milorad Pupovac.

„Da ljudima pokažemo da uprkos strahovima i dilemama koje sad imaju postoje ljudi na koje mogu računati i koji će im biti pri ruci. Ovo što se dogodilo nije se događalo ni u najtežim poratnim vremenima“, upozorio je Pupovac.

Najvio je i da će se na istom mestu naći i za osam dana, a svi sada očekuju da će policija pronaći i kazniti napadače.