Pupovac: Napadi na Srbe kod Knina u stilu skvadrista

Region 22. avg 201913:28 > 13:36
Podeli:
Izvor: N1

Poslanik u Saboru Hrvatske Milorade Pupovac rekao je da je napad 16 maskiranih na ljude u jednom kafiću kraj Knina koji su gledali utakmici Crvena zvezda i Jang bojsi, organizovan iz serija napada na pripadnike srpske zajednice sa odlikama skvadrista, prvih fašističkih odreda.

„To su bili izizetno ozbiljni napadi na pripadnike srpske zajednice. Napad ima odlike koji su činili skvadristi, pripadnici prvih fašističkih odreda. Napadi nisu ni slučajni ni spontani. Ne može u selo Uzdolje slučajno ili spontano doći pet automobila s 15 ljudi pod fantomkama“, ocenio je Pupovac. On dodaje da sinoćni incident pokazuje da Hrvatska nije zemlja mira i sigurnosti. Hrvatska kao članica Evropske unije predstavlja jako loš primer nečlanicama i doprinosi destabilizaciji prostora bivše Jugoslavije“, rekao je Pupovac potalu Indeks.

Linta: Vlast u Zagrebu odgovorna za napade na Srbe

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je da aktuelna vlast u Hrvatskoj, za koju kaže da vodi proustašku politiku, snosi isključivu odgovornost za napade kod Knina.

Linta je od Evropske komisije i ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i drugih u Zagrebu zatražio da javno i najstrože osude poslednje fizičke napade na Srbe u selima Uzdolje i Đevrske kod Knina i da zahtevaju od hrvatske vlasti da pronađu i kazne organizatore i počinioce.

On je naglasio da je skandalozno i sramno saopštenje hrvatske policije u kome se navodi da se navedeni zločini iz mržnje kvalifikuju kao krivično delo nasilničkog ponašanja, nanošenje fizičkih povreda i oštećenja tuđe stvari.

U napadu na goste kafića u selu Uzdolje kod Knina povređeno je pet osoba, od kojih je najteže povrede zadobio 17-godišnji mladić. Nešto kasnije desio se sličan napad u Đevrskama kod Knina, ali tu nije bilo povređenih.

Napad je osudio hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je kazao da je to bilo delo pojedinaca i da ne predstavlja nasilnu klimu u društvu.