Pupovac: Neki u Hrvatskoj jedva dočekali provokacije Šešelja

Region 11. apr 201512:45 > 13:00
Izvor: N1

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac u subotu je osudio huškačke nastupe Vojislava Šešelja i paljenje hrvatske državne zastave u Srbiji, i dodao kako su neki u Hrvatskoj to "jedva dočekali".

„Uprkos naporima tamošnjih vlasti da ga izoluju i da mu ograniče javni prostor, neki su ovde poslužili kao neka vrsta megafona za ono što se nije moglo čuti u Srbiji“, rekao je Pupovac u emisiji „Intervju tjedna“ Hrvatskog radija.

Dodao je da Šešelja, kao huškača i pronositelja mržnje, treba izolovati.

Smatra da je Šešeljev povratak iz Haga ozbiljno naštetio odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su, kaže, bili napredovali nakon inauguracije predsednice Kolinde Grabar Kitarović, na kojoj je bio i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Ozbiljnim incidentom smatra i paljenje hrvatske zastave.

„Bez obzira dolazi li od redikulozne osobe, koja je provokator u svakom smislu, paljenje zastave u stanju u kojem se nalaze hrvatsko-srpski odnosi je jako osetljiva stvar. To je znak nepriznavanja države, nepriznavanja osećaja koji vežu ljude uz zastavu, bez obzira je li reč o hrvatskoj zastavi kad se pali u Beogradu ili“, kaže Pupovac, „o srpskoj zastavi kad se pali u Splitu“.

Naime, navijači Torcide pre nedelju dana, revoltirani time što je Vojislav Šešelj nekoliko dana pre u Beogradu ispred Palate pravde zapalio državnu zastavu Republike Hrvatske, na tribini splitskog stadiona tokom utakmice Hajduka i Splita, zapalili su četničku zastavu, prenosi Hina. Takođe su kao poruku Šešelju podigli transparent s natpisom – ‘Umvi!’.

U emisiji „Intervju tjedna“ Pupovac je takođ rekao da ni ove godine ne namerava da učestvuje u proslavi godišnjice „Oluje“.

„U Vukovar idemo i onda kada se na nas gleda popreko, bilo s Hrvatske, bilo sa srpske strane“, rekao je Pupovac na pitanje hoće li ići na proslavu „Oluje“ u Kninu ili Zagrebu.

„Kad je posredi Knin, onda kad se bude s nama razgovaralo o tome šta to znači za Srbe, šta znači stradanje i progon Srba i kada budemo osetili da se to slavi kao projekt mira, s punom svešću osude politike koja nije htela da tamošnje srpsko stanovništvo ostane i koja nije dopuštala da se vrati, onda ćemo to moći zajedno da radimo“, izjavio je.

Pupovac ne podržava imenovanje posebne savetnice predsednice Republike za holokaust.

„Imenovati savetnicu za holokaust, a istovremeno ne izreći jasne stavove oko poruka kakve šalju pojedine stranke članice koalicije koja je birala predsednicu, koje su na žalost ekstremno desne stranke proustaške provenijencije, to ne može biti dobra poruka“, rekao je Pupovac.

Kazao je kako vođstvo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) još nije imalo priliku da o tome razgovara s hrvatskom predsednicom.

Kaže da su iz Ureda predsednice Republike ovih dana kontaktirali stranku oko nekih planova predsednice, ali nije želeo da otkrije o čemu je reč.

Prema mišljenju Pupovca nepotrebno je i najavljeno osnivanje Veća za domovinsku bezbednost, a smatra i da u tom veću ne bi trebalo da sede generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Osudio je micanje biste nekadašnjeg jugoslavenskog predsednika Josipa Broza Tita iz Ureda predsednice Republike Hrvatske na Pantovčaku.

„Biti u kući Josipa Broza Tita na Pantovčaku, a njega izbaciti iz iste te kuće nije naročit projekt“, izjavio je Pupovac. Dodao je da o Titovim slabostima treba kritički govoriti.

Potpredsednik SDSS-a komentarisao je i najave osnivanja novih stranaka na levici. „Sačuvaj me Bože tih spasitelja levice, oni su levi koliko sam ja; ja sam nešto više marsovac, nego što su oni levi“, kazao je Pupovac.