Josipović: Govor predsednice u Kninu krajnje neumesan

Region 06. avg 201915:16 > 15:19
Podeli:
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je govor aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na obeležavanju 24. godišnjice akcije Oluja, 5. avgusta u Kninu, bio krajnje neprimeren i da političke elite u Hrvatskoj i Srbiji imaju potrebu da se tenzije stalno podgrevaju, kako bi se oni sa svojim programima zadržali na vlasti.

„Jučerašnji govor predsednice u Kninu bio je privatizacija javne proslave, što je vrlo neukusno. Reč je o nedopustivom nastupu. Videli smo još jedan od pokazatelja društvene regresije. Ne samo da je pričala besmislice, s obzirom na priliku kojom je govorila, nego je imala i čudnu gestikulaciju, pa se mnogi pitaju je li tome prethodila konzumacija alkohola“, kazao je Josipović u zagrebačkom programu televizije N1.

POVEZANE VESTI

Josipović je rekao i da je opšta slika ovogodišnjeg obeležavanja Dana domovinske zahvalnosti bila jako ružna i da se s desničarima koji viču „Za dom spremni“ cela manifestacija pokazala kao desničarski „dernek“. 

Prema Josipovićevim rečima, i u Srbiji se instrumentalizuje patnja nevinih ljudi, Srba, koji su tokom Oluje otišli iz Hrvatske. 

„Ovakvi derneci nacionalističkog profila rezultat su potrebe političkih elita i u Srbiji i Hrvatskoj da se tenzije stalno podgrejavaju, kako bi se oni sa svojim programima zadržali na vlasti. Čini mi se da je danas možda gore nego čak i neposredno nakon rata“, dodao je Josipović. 

On je kao neumesan ocenio komentar predsednice da je i sama htela da uzme pušku i ode u rat. 

„Niko od nje ne očekuje da se pravda što nije išla u rat, ona je tada radila neke druge stvari. Ali kada ona cirkusira, onda to otvara različite rasprave. Ne mislim da će joj se ovaj nastup u Kninu dobro odraziti na rejting za kojim toliko trči“, rekao je Josipović.