Grabar Kitarović: Mnogo smo oprostili, ali ratne zločine treba procesuirati

Region 03. avg 201919:33 > 19:42
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u Glini otkrila spomenik Franji Tuđmanu i poručila da je Hrvatska radi mira i budućnosti mnogo toga oprostila, ali ratne zločine mora istražiti i procesuirati.

„Radi mira i budućnosti oprostili smo mnogo toga, ali ratne zločine moramo istražiti i procesuirati, to je dug hrvatske države žrtvama“, rekla je Grabar Kitarović. 

Ona je istakla da svima u Hrvatskoj trajni putokaz treba da bude prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i založila se za razvojnu politiku kojom bi se zaustavilo iseljavanje i podsticao povratak iseljenih.

Čestitajući Dan grada, Grabar-Kitarović je rekla da Glina ima važno mesto u vojnoj i kulturnoj istoriji Hrvatske, a da je najvažniju ulogu mala u Domovinskom ratu. Na mestu bivšeg logora ona je otvorila Spomen sobu – logor Glina, poručujući da je današnji dan ispunjen zahvalnošću i ponosom zbog pobede i dostojanstvenog sećanja na žrtve. 

Izvor : N1

„Jedan od najvećih srpskih koncentracionih logora, sa oko 2.000 zatočenika, bio je u Glini i strašno je zamisliti šta su sve oni preživeli, a ovde počinjeni zločini imali su sva obeležja zločina protiv čovečnosti, protiv ratnih zarobljenika i civila i protiv humanitarnog prava“, kazala je Grabar-Kitarović. 

Pozvala je nadležne organe da istrajno istražuju odgovornost onih koji su naredili osnivanje takvih logora, kao i onih koji su njima upravljali i činili pojedinačne ili masovne zločine.