Od 12. avgusta rekonstrukcija mosta Zvornik – Mali Zvornik, od Srbije 600.000 €

Region 30. jul 201921:12 > 21:16
Podeli:
Izvor: Srna

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potpisao je ugovor za rekonstrukciju mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića sa direktorom zvorničke firme "Enikon-gradnja", koja je izabrana za izvođača radova. Stevanović je zahvalio Vladi Srbije koja je donirala 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik.

On je rekao da su ova sredstva, nažalost, dugo bila neiskorišćena, jer je reč o specifičnom i komplikovanom poslu, posmatrano sa administrativne strane. „Izgubili smo mnogo vremena da dobijemo građevinsku dozvolu, ali time svi problemi nisu rešeni“, rekao je Stevanović i dodao da je potrebna zabrana upotrebe mosta i pešacima u prva tri meseca rekonstrukcije.

Prema njegovim rečima, ugovorom i tenderom predviđeno je da radovi traju godinu dana, dok se očekuje da nakon tri meseca most bude otvoren za pešake.

Stevanović je podsetio da je ovo prvi put nakon pola veka da se pristupa temeljnoj rekonstrukciji mosta i izrazio očekivanje da će izvođač radova završiti posao u rekordnom roku, kvalitetno i uz predviđene cene.

„Most je žila kucavica za Zvornik i Mali Zvornik, koji preko Drine spaja ova dva grada još od tridesetih godina prošlog veka, kada ga je kralj Aleksandar Karađorđević pustio u saobraćaj“, rekao je Stevanović.

On je izrazio očekivanja da će do završetka radova zaživeti i novi sporazum između Srbije i BiH kojim bi trebalo omogućiti da most sa važećom putnom ispravom mogu koristiti svi građani Srbije i BiH, za razliku od sadašnje situacije kada ga mogu prelaziti samo stanovnici ova dva grada.

Stevanović je ocenio da je ovaj dan važan i da će važniji biti onaj kada se ponovo uspostavi pešački saobraćaj na rekonstruisanom mostu.

Miroslav Lazarević, direktor „Enikon gradnje“, rekao je da radovi treba da počnu 12. avgusta, odmah nakon završetka kulturne manifestacije „Zvorničko ljeto“, koja će trajati od 2. do 8. avgusta.

„Radovi će trajati minimalno 90 dana tokom kojih će most biti zatvoren za pešake. Nakon toga će biti otvoren za pešake, dok će preostali radovi biti nastavljeni planiranom dinamikom“, rekao je Lazarević.

On kaže da će biti urađena antikorozivna zaštita kompletnog mosta, odnosno peskarenje i farbanje, zamena kolovozne konstrukcije, kao i odvodi i rasveta.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izrazio je zahvalnost Vladi Srbije, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer pomažu i druge projekte na ovim prostorima. „Divno je što se ovo dešava i jednom i drugom Zvorniku. Mi smo se uvek ponašali kao da je ovo jedan grad. Nas Drina fizički razdvaja, ali nas i spaja, a tako isto i ovaj most koji će biti uskoro u novom ruhu. To je pokazatelj naših sve boljih odnosa“, naglasio je Jevtić.

Železnički most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije. Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine. Tadašnja opština Zvornik odlučila je da se od toga dana most nazove po svom ktitoru kralju Aleksandru. Prema nekim izvorima, izgradnja mosta iznosila je oko 13,5 miliona dinara, kada je odnos dinara Kraljevine Jugoslavije i engleske funte bio jedan prema jedan.