Odbor za ljudska prava hrvatskog Sabora traži dvojezične table u Vukovaru

Region 23. jul 201922:01 > 22:04
Podeli:
Izvor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Odbor hrvatskog Sabora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji je predsednik Milorad Pupovac, zatražio je od Vlade da postavi dvojezične table na državne institucije u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama u kojima postoji zakonska obaveza za to.

Odbor je zadužio hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture da izradi akcioni plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mesta u kojima postoji ta zakonska obaveza, prenosi Hina.

Odbor će osnovati i komisiju koja će posetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali s predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica i uvideli stvarno stanje i o tome gde su problemi, predložio je predsednik Odbora Milorad Pupovac, iz SDSS-a.

Pupovac je naveo da se tri godine čekala odluka Ustavnog suda na Statut grada Vukovara kojim se, umesto obezbeđivanja prava, išlo na maksimalno ograničavanje prava Srba i da zato sad Ustavni sud traži donošenje novog statuta kako bi se proširila njihova prava.