Plenković: Dvojezične table u Vukovaru nisu obavezne

Region 19. jul 201919:15 > 19:18
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprediti, ne proizlaze pravne obaveze, poput dvojezičnih tabli.

„Stvari su vrlo jasne i vlada i gradonačelnik Vukovara poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema“, rekao je Plenković na zasedanju Odbora za spoljnu politiku i evropske poslove, prenela je Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda, iz nje ne proizlazi pravna obaveza koja se odnosi na dvojezične table, to tamo ne piše“, kazao je Plenković.

Prema njegovim rečima, na osnovu odluke Ustavnog suda jasno je da će Gradsko veće Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i odnosa u gradu između Hrvata, kao većinskog naroda, i predstavnika srpske i drugih manjina.

Potom će se, dodao je, razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu.

Plenković je rekao da je politički stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da u Hrvatskoj treba da se reše neka zaostala pitanja iz rata, poput odgovornosti za ratne zločine, „što je jasan politički stav“.

„To su uporedni procesi koje ne vode ni vlada ni političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tela u Hrvatskoj“, zaključio je Plenković.