Turistička sezona u Crnoj Gori i Hrvatskoj loše krenula, smeštaji poluprazni

Region 13. jul 201912:24 > 12:26
Podeli:
Izvor: Pixabay

Iako zvanične brojke govore da je turistička sezona na crnogorskom primorju na nivou prošle, turistički radnici u Crnoj Gori jednoglasni su da je stanje mnogo gore nego prošle godine i plaše se da će sezona doživeti kolaps ako se nastavi ovakav trend i loše vreme. Slična je situacija i u Hrvatsoj, gde je jul počeo katastrofalno, kako piše Index.

Turistički radnici u Budvi jednoglasni su da je stanje mnogo gore nego prošle godine i tvrde da smeštaj popunjavaju mnogo lošije platežni gosti ili oni koji zakupljuju na noć – dve, objavile su podgoričke Vijesti.

Predsednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom uduruženju Petar Ivković navodi da podaci digitalnih internet kanala prodaje govore o skoro 40 odsto manje individulanih rezervacija, a da su se turisti „prelili“ na tržišta Turske, Grčke i Egipta. Navodi da su problemi praktično identični u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

„U Hrvatskoj ljudi su počeli da pričaju da postoji problem u privatnom smeštaju. Oni priznaju da su bili bahati i pohlepni i podizali cene, ali sada oni to priznaju i počinju da rešavaju problem“, rekao je Ivković i dodao da se u Crnoj Gori o tome ne govori, iako je popunjenost privatnog smeštaja loša.

On kaže da samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi, može matematički da se dođe do podatka da je privatni smeštaj poluprazan.

Hrvatski portal Index objavio je da je ovaj jul počeo katastrofalno za turističku sezonu, a da je u prvoj nedelji meseca zabeleženo 90.000 gostiju manje nego u istom razdoblju prošle godine, a beleži se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Pad dolaska gostiju je u svim županijama, a najgore je u privatnom smeštaju. Prema podacima kojima raspolaže Index, 12 je odsto manje dolazaka i skoro 20 odsto manje noćenja s nemačkog tržišta, koje je, kako tvrdi, Hrvatskoj najbitnije što se tiče turizma.