Marš mira stigao u Potočare, na čelu kolone preživeli Srebreničani

Region 10. jul. 201916:04 > 16:08
Podeli:
Izvor: Anadolija/ Samir Yordamoviç

Oko 6.000 učesnika Marša mira iz celog sveta posle trodnevnog pešačenja stiglo je u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kako bi prisustvovali obeležavanja 24. godišnjice zločina u Srebrenici.

Posle trodnevnog pešačenja po izuzetno teškim uslovima, koje je otežala kiša, učesnici su stigli u Potočare gde ih je dočekao veliki broj okupljenih građana.

Na čelu kolone su i ove godine bili Srebreničani koji su 1995. godine preživeli takozvani put smrti.Marš mira po prvi put je održan na autentičnoj lokaciji preko Bukve, pošto je teren prošle godine deminiran. To je put kuda je kolona od 15.000 ljudi tražila spas i pokušavala da se probije ka slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije RBiH posle pada Srebrenice 11. jula 1995.

„Marš mira Nezuk – Potočari“ i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u okviru obeležavanja godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ova manifestacija organizuje se od 2004. godine i simboliše čuvanje sećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u leto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini.