Meta: Žalim što je Kosovo bilo primorano da ne učestvuje u samitu SEECP

Region 09. jul 201913:09 > 14:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Florion Goga

Predsednik Albanije Ilir Meta izrazio je na Jahorini žaljenje što je Kosovo "bilo primorano" da ne učestvuje u radu Samita Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, navodeći da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja prema kojoj bi se trebalo odnositi sa poštovanjem.

„Imamo još nekoliko bilateralnih izazova u našim naporima ka integraciji. S tim u vezi izražavam žaljenje što je Kosovo bilo primorano da ne učestvuje u ovom samitu. Kako se možemo pretvarati da imamo uspešnu saradnju ako neki od učesnika u ovom Procesu rade sve kako države ne bi imale koristi od regionalnih inicijativa“, rekao je Meta.

On smatra da je zato obostrano poštovanje od ključne važnosti za bezbednost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope, prenose sarajevski mediji.

„Zbog toga ovo je pravo vreme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i prema njoj se treba odnositi sa poštovanjem, naročito od suseda“, rekao je Meta.

U procesu evropskih integracija kaže da je Albanija svesna da još ima dosta posla da se ispune kriterijumi i standardi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je govorila posle albanskog predsednika, navela je da Proces saradnje jugoistočne Evrope „ne prepoznaje Kosovo, kao ni domaćin Samita – BiH“, preneo je RSE. 

Ona je rekla da je jasan format u kojem Kosovo može da učestvuje na ovom samitu i pozvala albanskog predsednika da se uzdrži od provokacija.

Brnabić je izrazila žaljenje što predstavnici kosovskih institucija nisu došli na Samit, ali je to, kako je navela, pokazalo „koliko im je stalo do regionalne saradnje“.