Pupovac: Grabar-Kitarović neosetljiva prema srpskim žrtvama

Region 07. apr 201507:52 > 07:54
Izvor: TANJUG/Tanja Valić

Angažovanje Ante Gotovine i Mladena Markača u Veću za nacionalnu bezbednost pokazuje neosetljivost Hrvatske i nove predsednice prema srpskim žrtvama, smatra predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Pupovac je za Blic, povodom najave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, da će Gotovina i Markač, kojima se sudilo za ratne zločine nad Srbima, postati državni saveznici za bezbednost, ocenio da ovaj potez pokazuje u kojoj meri je tema ratnih zločina i dalje prisutna kao političko opterećenje u odnosima Srbije i Hrvatske.

On je rekao i da ova odluka pokazuje u kojoj meri tema ratnih zločina „zagađuje međudržavne i međupolitičke odnose“ dveju zemalja.

„Ono što je u slučaju međusobnih optužbi za genocid utvrdio Međunarodni sud pravde, a to je da su i Srbija i Hrvatska krive, očigledno nije u svesti predstavnika vlasti. Ako žele da izbegnu novo zagađenje odnosa i nove ratne poruke, obe zemlje će morati da posvete više pažnje žrtvama, ali ne samo žrtvama sa svoje strane, kao što je Hrvatska nedavno uradila zbog šešelja, već i srpskim žrtvama“, naglasio je Pupovac.

Kako navodi, imenovanju dvojice generala za savetnike bi se posvetilo mnogo manje pažnje da su zločini za vreme i posle ‘Oluje’ procesuirani i da su iz Zagreba poslate poruke odgovornosti.