Gotovina i Markač nova iskra u zapaljivim odnosima u regionu

Region 06. apr 201519:07 > 21:15
Izvor: N1

N1 istražuje da li su najave hrvatske predsednice da će generali Gotovina i Markač biti deo savetodavnog tela hrvatskog Veća za nacionalnu bezbednost, uvod u nove trzavice između Beograda i Zagreba? Pupovac: Ne doprinosi odnosima

Zajedno optuženi, osuđeni, pa oslobođeni gotovo po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za ratne zločine nad srpskim civilima u akciji Oluja – generalni Ante Gotovina i Mladen Markač sedeće ubuduće kao savetnici u Veću za nacionalnu bezbednost Hrvatske.

Da li je na pomolu novo zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske? Zvanična Srbija šalje pomirljive poruke. Međutim, da odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da za savetnike imenuje generale Gotovinu i Markača, i nije tako prijatna, moglo se videti iz govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U obraćanju upravo srpskoj omladini iz Hrvatske, predsednik ne pominje ničija imena, ali kaže: „Ponovo su u hrvatskoj vlasti neki ljudi koji su sinonim za nepromenljivo loš odnos prema Srbiji“.

Hrvatski ambasador Gordan Markotić sutra se, kako je najavljeno, vraća u Srbiju. Paljenje zastave i oštre reči ministara dve zemlje, zaoštrile su odnose, a da li je na pomolu novi probelm posle najave hrvatske predsednice da će joj novi savetnici za bezbednost biti generali Ante Gotovina i Mladen Markač – priču ima Maja Nikolić:

Pupovac: Ne doprinosi odnosima

Izbor Gotovine i Markača u Savetodavno vijeće za domovinsku sigurnost ne doprinosi stabilizaciji krhkih odnosa Srbije i Hrvatske kaže predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac: