Hrvati u Ukrajini: Neki Srbi su dobri, oni loši su četnici

Region 05. apr. 201520:16 > 20:27
Podeli:
Izvor: youtube screenshot

Na Jutjubu se pojavio video snimak na kojem dvojica maskiranih muškaraca tvrde da su "hrvatski nacionalisti i da podržavaju nezavisnu Ukrajinu", kao i da su na istok te zemlje došli kako bi se suprotstavili ruskoj agresiji, prenosi "Jutarnji list".

„Imali smo isti problem između 1991. i 1995. sa srpskom agresijom, Rusi i Srbi imaju istu politiku, žele da pokore jednu nezavisnu zemlju i kada smo to videli na televiziji, došli smo da pomognemo našoj ukrajinskoj braći u toj borbi“, kažu na snimku dvojica maskiranih mladića, koji govore na lošem engleskom.

Dvojica mladića o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu misle „da je komunista koji se služi istim metodama kao i Staljin“, kao i da „želi veliku Rusiju i ne prihvata nijednu slobodnu naciju“.

„Želi da ponovno izgradi Sovjetski Savez, a tako nešto cela Evropa ne može dopustiti. Mislimo da cela Evropa mora podržati Ukrajinu u našoj borbi i da moramo zaustaviti ovog novog Staljina“, dodaju oni.

Dvojica maskiranih muškaraca navode i da znaju da se neki Srbi bore na suprotnoj strani.

„Istina je da su politike ‘velike Srbije’ i ‘velike Rusije’ identične. Nadamo se da ćemo sresti neke od naših srpskih prijatelja uskoro i želimo ih pozdraviti. Neki Srbi su dobri, ali oni loši su četnici, a četnici su poput Rusa koji se bore protiv Ukrajinaca“, objašnjavaju.

„Imamo neke prijatelje u Srbiji, nacionaliste, ali oni misle ispravno. Većina Srba o Rusiji misli kao da im je majka i žele da dođu ovde kako bi napravili, ne znam, nekakvu novu Srbiju“, smatra jedan od mladića.

Video snimak zaključuju napomenom da su oni za slobodnu Evropu, da žele Ukrajincima da budu slobodni i da se zalažu za „belu Evropu“.