Albanski parlament započeo proceduru za opoziv predsednika Iljira Mete

Region 17. jun 201917:04 > 17:07
Izvor: REUTERS/Florion Goga

Albanski parlament je započeo dužu proceduru za opoziv predsednika Albanije Iljira Mete, zbog navodnog kršenja ustava pokušajem da otkaže predstojeće lokalne izbore.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije, Taulant Bala, rekao je da je 55 poslanika podnelo zahtev za opoziv Mete. Bala je kazao da će zahtev razmatrati specijalna parlamentarna komisija, pre nego što parlament sa 140 poslanika bude glasao o opozivu Mete. 

Za opoziv Mete vladajućim socijalistima premijera Edija Rame potrebna je dvotrećinska većina od 94 poslanika koju nemaju. I ako socijalisti pridobiju 94 poslanika da glasaju protiv Mete, konačnu odluku doneće Ustavni sud Albanije, koji oko godinu dana ne funkcioniše, pošto je većina njegovih sudija smenjena.

Meta je 8. juna objavio da je otkazao lokalne izbore zakazane za 30. jun, navodeći da bi glasanje bilo nedemokratsko bez učešća opozicionih stranaka desnog centra i da bi podstaklo sukob u društvu. Kritičari Mete navode da je on uredbom o otkazivanju izbora prekršio ustav. 

Premijer Rama insistira da će lokalni izbori biti održani po planu.