Kolinda Grabar Kitarović: Gotovina i Markač kao savetnici

Region 05. apr 201511:30 > 15:16
Izvor: REUTERS/Lucas Jackson

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač biti deo savetodavnog tela Veća za domovinsku bezbednost.

Kitarović je juče, u intervjuu za „Večernji list“, rekla da će to Veće biti važno za promenu strategije nacionalne bezbednosti, kao i za budući razvoj oružanih snaga Hrvatske.

„Želela sam da se i general Gotovina uključi u rad ovog važnog Veća za domovinsku bezbednost, mi smo i prijatelji dugi niz godina. Drago mi je da su on i general Markač pristali da učestvuju i da su prepoznali pozitivnu vrednost moje namere i zadatke tog Veća“, kazala je Kitarović.

U Veću će biti „10 do 15 najiskusnijih hrvatskih generala, obaveštajnih i drugih stručnjaka“, dodala je ona.

„Večernji list“ navodi da će u Veću biti i Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsednika i osnivača HDZ, stranke hrvatske predsednice.

Oslobođeni optužbi za ratne zločine

Haški tribunal je u novembru 2012. godine izrekao oslobađajuću pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Gotovina je u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske „trojke“, general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Žalbeno veće Tribunala je u oslobađajućoj presudi navelo da nema dokaza da je postojao udruženi zločinacki poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile.

Linta: Skandalozna odluka

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsednicu da promeni „skandaloznu“ odluku o imenovanju generala Gotovine i Markača za savetnike u tzv. Veću za domovinsku bezbednost, ako se, kako navodi, zaista zalaže za najbolje odnose sa Srbijom.

On u saopštenju ističe da su generali Gotovina i Markač bili „deo zločinačke organizacije na čelu s Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stavaranje etnički čiste hrvatske države“.

„Za ostvarenje tog cilja korišćena su različita sredstva, kao što su masovna ubistva i mučenja srpskih civila i ratnih zarobljenika, stalna hapšenja Srba i etnički motivisana suđenja, pljačkanje i miniranje srpske imovine, bespravno oduzimanje zemlje, kuća i stanova proteranih Srba“, ističe on.