Premijer Crne Gore: Nećemo prekinuti diplomatske odnose sa Rusijom

Region 28. maj 201914:21 > 14:23
Podeli:
Izvor: AFP/Daniel Leal-Olivas

Crna Gora neće prekinuti odnose sa Rusijom nakon presude u slučaju "pokušaj terorizma", izjavio je crnogorski premijer Duško Marković.

Odgovarajući na pitanja poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, Marković je kazao i da Crna Gora neće povlačiti ambasadora iz Rusije i da to najviše zavisi od Moskve.

Medojević je pitao Markovića i koji su rizici po mir i bezbednost Crne Gore nakon presude liderima DF u slučaju za pokušaj terorizma.

Premijer je rekao da ne postoje rizici po mir i bezbednost u Crnoj Gori nakon presude, a da neće postojati ni nakon pravosnažne presude.

„Da li će neko posegnuti za neracionalnim aktivnostima – to vi znate bolje od mene. Država može i mora da obezbedi sigurnost svakog pojedinca“, istakao je Marković.

Medojević je kazao da je sudija Suzana Mugoša samo pročitala presudu „po diktatu Mila i Aca Đukanovića koju je pisao ministar pravde Zoran Pažin“.

„Vi ste krenuli na naše porodice i živote. Mislite da ćemo pustiti Pažina, koji je došao iz Šibenika, da šikanira naše porodice? Udarate na naše dostojanstvo i integritet. Zašto nas prave i zdrave terate na robiju? Upozoravam vas, ovo je Crna Gora. Neko ko nema korene u Crnoj Gori može ovo da radi za interese određenih sila“, rekao je poslanik DF.

Marković je odgovorio da su Medojevićevi stavovi fašistički i da su najveća pretnja po Crnu Goru.

Podgorički Viši sud osudio je u prvostepenoj presudi lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, dok je Vladimir Popov osuđen na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.