Đukanović i Zaev na večeri: Da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući

Region 23. maj 201921:51 > 22:03
Izvor: Twitter / @Zoran_Zaev

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je na radnoj večeri sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom da uzorni odnosi dve države, koji nisu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Jugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti pre svega u oblasti ekonomije i turizma.

„Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrednosti“, kazao je Đukanović.

On je posebno pohvalio oporavak makedonske ekonomije, što otvara prostor za nove mogućnosti saradnje.

Iskazao je očekivanje da će uskoro uspostaviti saradnju i, sa novim kolegom, predsednikom Pendarovskim, zajednički dati doprinos međudržavnoj i regionalnoj saradnji i daljoj integraciji.

Premijer Zaev je naglasio da je politika koju vodi Đukanović primer progresivne politike ka NATO i EU.

„Crna Gora je odličan primer u EU i NATO integracijama, želimo da podelimo iskustva sa vama“, kazao je Zaev.

Đukanović i Zaev razgovarali su i o aktuelnim prilikama u regionu sa zajedničkom ocenom o potrebi prevazilaženja otvorenih pitanja u pravcu pune integracije u EU.

Na radnoj večeri sa predsednikom Đukanovićem i premijerom Zaevom bili su i potpredsednici dve vlade.

Kako je najavljeno, sutra će biti organizovana zajednička sednica vlada Crne Gore i Severne Makedonije, nakon koje će biti potpisano više bilateralnih dokumenata, kao i Poslovni forum Crna Gora – Severna Makedonija na kojem će učestvovati predsednici vlada, ministri i privrednici dve države.

Zaev je doputovao na poziv predsednika Vlade Duška Markovića.