UN: Hrvatska mora da osigura primenu ćirilice u Vukovaru

Region 03. apr 201508:16 > 16:31
Podeli:
Izvor: Cropix/Vlado Kos

Hrvatska bi morala da osigura potpunu implementaciju prava na korišćenje manjinskog jezika i pisma, u saglasnosti sa svojim institucionalnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korišćenje ćiriličnog pisma u Vukovaru i vezanim opštinama, stoji u izveštaju UN-ovog Odbora za ljudska prava, koji se tiče kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj.

Komitet UN ističe zabrinutost činjenicom da je pripadnicima nacionalnih manjina često onemogućeno da se služe svojim jezikom i pismom. Ovaj problem, ističe se, naročito je izražen kad je u pitanju korišćenje ćiriličnog pisma. 

U svojim zapažanjima o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, UN izražava i zabrinutost zbog postupanja represivnih organa prema pripadnicima etničkih manjina, a naročito Roma. Iz UN-a ističu da bi država trebalo da pojača napore u suzbijanju rasističkih napada počinjenih od strane represivnih organa, naročito prema Srbima i Romima, i to organizovanjem specijalih treninga, kojima bi se kod represivnih organa promovisalo poštovanje ljudskih prava i tolerancije prema različitostima. 

„Država bi, takođe, trebalo da ojača napore da osigura istragu i podigne optužnice protiv navodnih počinilaca takvih napada te da iste primereno kazni“, stoji u izveštaju Komiteta za ljudska prava UN-a.

U izvještaju se, takođe, napominje da je Odbor UN-a zabrinut zbog „etničkog profilisanja“ od strane policije, naročito kada su u pitanju Romi, što rezultira učestalim legitimisanjem pipadnika ove manjine, čak i onda kad ne postoji nikakva sumnja da su prekršili zakon. 

U delu izveštaja koji govori o zločinima iz mržnje, ističe se zabrinutost zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije. U Hrvatskoj, smatraju u UN-u, prevladavaju negativne predrasude o lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama. 

Opširnije čitajte na hr.n1info.com.

Dačić: Srbija pozdravlja stav UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija pozdravlja stav iznet u izveštaju Komiteta UN za ljudska prava koji poziva Hrvatsku da obezbedi nacionalnim manjinama pravo da na korišćenje svog jezika i pisma, naročito ćirilice u Vukovaru.

„Mi možemo samo da pozdravimo jedan takav stav i mi ne želimo da to pitanje aktuelizujemo da bismo bili protiv nekoga u Hrvatskoj, nego smatramo to normalnim i civilizacijskim. Kao što u Srbiji niko nema bilo šta protiv da se upotrebljava hrvatski jezik, latinica itd.“, rekao je Dačić.

Shodno tome mi apsolutno smatramo da u Srbiji i Hrvatskoj treba da se ispuni najviši mogući nivo prava, rekao je Dačić.

„O tome smo razgovarali premijer i ja kada smo bili u Hrvatskoj sa predstavnicima srpskog naroda koji tamo živi“, rekao je on.