Moskva: Presuda o terorizmu ispolitizovana, neprijateljski korak Crne Gore

Region 23. maj 201900:14 > 00:20
Izvor: Freeimages.com/ Matthijs Mejan

Presuda Višeg suda u Podgorici u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. ne ostavlja nikakvu sumnju da je crnogorski sistem pravde ispolitizovan i podložan spoljnoj manipulaciji, ocenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za "Eurasiadaily".

„S obzirom na pristrasnost istrage i suda, osuda optuženih u slučaju, uključujući i dva ruska državljana, očekivana je“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

POVEZANE VESTI

Za Moskvu, dokazi koje je predstavio tužilac „jasno su i nedvosmisleno pokazali apsurdnost i nedoslednost teze o navodnoj zaveri koja je nametnuta više od dve godine“.

„Još jednom, kategorički negiramo mogućnost zvaničnog učešća ruske strane u inkriminisanim pokušajima organizovanja nezakonitih radnji i smatramo da su takve optužbe apsolutno neosnovane“, navelo je Ministarstvo.

Sudsku odluku Rusija smatra „prvenstveno elementom oportunističke unutrašnje političke borbe čiji je cilj eliminisanje protivnika aktuelne vlasti“.

„Taj neprijateljski korak može samo pogoršati negativne rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj tački u njihovoj čitavoj istoriji“, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

RTCG podseća da je u prvostepenom postupku, Veće sutkinje Suzane Mugoše u Višem sudu u Podgorici izreklo je prvostepene presude optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

Mugoša je saopštila da su svi optuženi u slučaju za pokušaj terorizma, među kojima su lideri Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić i dva ruska državljanina Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, krivi.