Otac koji je bacio decu s balkona bio uračunljiv, optužen za pokušaje ubistva

Region 17. maj. 201913:10 > 13:15
Podeli:
Izvor: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarsko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za četiri teška pokušaja ubistva protiv 54-godišnjaka koji je 28. februara svoje četvero dece bacio sa sprata kuće u Pagu, visokog oko šest metara.

 „Nakon završene istrage Županijsko državno tužilaštvo u Zadru je podiglo optužnicu i u jutarnjim satima je otpremljena na Županijski sud“, izjavio je za N1 portparol zadarskog tužilaštva Duško Berović.

Dodao je da je tužilaštvo od suda zatražilo produžetak istražnog zatvora „zbog opasnosti od ponavljanja i posebno teških okolnosti dela koje uznemiruje širu javnost“.

Zadarski sud nakon prijema optužnice treba da zakaže sednicu optužnog veća koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti tužilaštvu na doradu.

Berović je potvrdio i da je za okončanje istrage ključno bilo veštačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neuračunljiv, pa se optužnica ne poziva na zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

To znači da će mu se suditi u tzv. redovnom postupku, iako će rasprave biti tajne „jer je reč o zaštiti interesa dece“.

Četvero dece, koji su nakon tragičnog događaja bili zbrinuti u Opštoj bolnici Zadar i KBC-u Zagreb, otpušteni su na kućnu negu i u pratnji majke i socijalnog radnika smešteni su u SOS selu.