Novi antivladini protesti u Albaniji, policiju gađali bakljama

Region 13. maj 201920:35 > 20:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Antivladini demonstranti u Albaniji danas su na novim protestima molotovljevim koktelima i bakljama gađali policiju, koja je u opremi za razbijanje demonstracija stajala ispred zgrade Vlade, samo nekoliko sati pošto su ih SAD i EU pozvali na uzdržanost.

Hiljade demonstranata, mnogi sa kišobranima zbog jake kiše, stajali su obavijeni gustim belim dimom od baklji. Za sada policija ne uzvraća na njihove napade. Tokom vikenda je na protestima izbilo nasilje, a pristalice opozicije gađale su policiju molotovljevim koktelima, dok je policija uzvraćala suzavcem. Bilo je povređenih na obe strane. 

POVEZANE VESTI:

Vođa glavne opozicione Demokratske partije, Ljuljzim Baša, rekao je da je to „protestni marš protiv nelegitimne vlade“. On je rekao da su demonstranti krenuli ka pet lokacija koje simbolizuju institucije koje je zauzela vlada. To su kancelarija premijera, sedište nacionalne policije, parlament, ministarstvo unutrašnjih poslova i glavna policijska stanica Tirane, gde je 50 opozicionih demonstranata privedeno posle nasilnih protesta u subotu.

Opozicija organizuje proteste od sredine februara, optužujući vladine zvaničnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima pre dve godine. Opozicija traži prelaznu vladu i prevremene izbore. Vladajući Socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu od 140 mesta.

Socijalistički premijer Edi Rama osudio je nasilno ponašanje demonstranata i rekao da je njime „Albanija oštećena“.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Uoči današnjeg protesta Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije izdalo je saopštenje u kome izražava strahovanje da će opozicija pokušati da ponovi istu vrstu nasilja. Međutim, opoziciona Demokratska stranka optužila je Vladu da pokušava da izazove „konfrontacije, sukobe i strah među građanima“. 

„Uveravamo građane da je Demokratska partija posvećena samo mirnim protestima“, navela je ta stranka. 

SAD i Evropska unija pozvali su danas opozicione vođe da osude nasilje i pokažu uzdržanost. Američka ambasada u Tirani je pozvala opozicione vođe da osude nasilje i osiguraju da svi budući protesti budu organizovani i mirni.

Italijanska, nemačka i britanska ambasada kao i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) takođe su pozvali na mirne proteste i početak dijaloga.