Albanska opozicija traži ostavku Edija Rame, ne odustaje od protesta

Region 12. maj 201917:46 > 17:49
Podeli:
Izvor: Screenshot

Previranja u Tirani traju već skoro tri meseca. Dok je premijer Ilir Meta boravio u Skoplju na inaguraciji prvog predsednika Severne Makedonije, građani Albanije su drugi dan za redom protestovali. Desna opozicija poziva vladu da da ostavku i da se raspišu prevremeni parlamentarne izbore. Vlast je odgovorila suzavcem i pendrecima.

Kao i sinoć, hiljade pristalica opozicije desnog centra iz cele zemlje okupile su se ispred zgrade vlade, noseći antivladine transparente. Pojedini učesnici protesta, među kojima je bila i grupa sa maskiranim licima, gađala je molotovljevim koktelima, petardama i farbom ulaz zgrade vlade, a kasnije i parlamenta.

POVEZANE VESTI

Među protestantima su najorganizovanije bile grupe navijača, javlja Rojters. Lider opozicije optužio je premijera Ramu da je objavio rat svom narodu.

„Danas smo ovde da bismo poslali čvrstu i jasnu poruku premijeru Ediju Rami: nećemo vam više dozvoliti da blokirate naš put ka Evropi! Ramo odlazi“, rekao je lider Demokratske partije Lulzim Baša.

Opozicija optužuje levičarsku vladu premijera Edija Rame da je korumpirana i vezana za organizovan kriminal.

Policija je, kada je grupa demonstranata probila policijski kordon i krenula ka zgradi vlade, ispalila suzavac. Premijer Edi Rama se u 14 sati po lokalnom vremenu, dok su se ispred zgrade njegovog kabineta demonstranti ponovo prikupljali, obratio naciji.

„Sada je neophodno da održimo mir i samostalnost, tako što nećemo dozvoliti jednoj grupici ljudi da u svom slepom očajanju utiči na naš svakodnevni život. A slike nasilja koje šaljemo u svet čine da smo svi na gubitku, čak i oni koji protestuju“, rekao je Rama.

Opozicija najavljuje da će se protesti održavati sve do ostavke Edija Rame. Već za ponedeljak zakazana su nova okupljanja.

Opozicioni poslanici bojkotuju parlament iz protesta, mada su mnoga njihova mesta u međuvremenu popunili drugi opozicioni kandidati. Vladajući Socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu od 140 mesta.

Albanija u junu očekuje odgovor Evropske unije da li mogu da počnu pregovori o članstvu.