Grabar Kitarović: Svi kandidati da sprovedu reforme i usklade politiku sa EU

Region 09. maj 201916:30 > 16:46
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Mirković

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Tirani da će Hrvatska i dalje biti zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan, ali i naglasila da svi kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da sprovedu sve potrebne reforme i usklade spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU.

„EU ne sme da napusti zemlje jugoistočne Evrope, a Hrvatska će i dalje biti vaš zagovornik unutar EU“, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da Hrvatska podržava otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, o čemu bi mogla biti doneta odluka na samitu EU početkom juna.

POVEZANE VESTI:

 U obraćanju učesnicima samita Procesa Brdo-Brioni, kako prenosi Hina, ona je navela da će Hrvatska tokom predsedavanja EU u prvoj polovini sledeće godine staviti pitanje proširenja na Zapadni Balkan visoko na dnevni red i da će organizovati samit na tu temu. Grabar-Kitarović je, međutim, naglasila da je zabrinuta zbog nedostatka napretka u regionu i nedostatka zanimanja u Briselu.

„Kad razgovaram s kolegama u Briselu, ne samo da vidim kako ne postoji dovoljno poznavanja situacije u jugoistočnoj Evropi, nego nažalost ne postoji ni dovoljno zanimanja, a to se odnosi i na javnost u tim zemljama“, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da je Proces Brdo-Brioni važan kako bi se zadržala pažnja na regionu.

„Takođe sam zabrinuta zbog nedostatka napretka u regionu… nažalost, situacija koju sada imamo, posebno zbog rasprava u EU koje su okrenute unutrašnjim problemima. Stvorili smo opasan vakuum u jugoistočnoj Evropi…ljudi sve više sumnjaju i gube veru u to je li moguće postići napredak, a taj vakuum ispunjavaju treće strane, koje nisu nužno dobre za region“, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da se „ovde gotovo vodi bitka ideja odnosno ideologija“. 

Predsednik Albanije: Pohvale za dijalog Beograda i Prištine, iako nema napretka

Albanski predsednik Iljir Meta koji je bio domaćin skupa ocenio je da je atmosfera bila konstruktivna, i izrazio želju da se dijalog Prištine i Beograda nastavi.

„Želeo bih da pohvalim konstruktivan dijalog Srbije i Kosova, čak i ako nije postignut napredak. Da smo sve probleme rešili danas pomislio bih da živimo u Beneluksu“, rekao je Meta.

Predsednik Slovenije Borut Pahor upozorio je da sledeća Evropska komisija nakon evropskih izbora pitanje proširenja na Zapadni Balkan verovatno neće imati pri vrhu prioriteta.

„Zato čelnici ove regije moraju učiniti sve kako bi tema proširenja postala privlačnija ostatku EU“, rekao je Pahor, prenela je Hina.

Pahor je kazao da je zajedno s hrvatskom predsednicom sastavio pismo kojim su pozvali generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da bude specajlni gost tog samita i da će, ako on pristane, sledeći samit Procesa Brdo-Brioni biti održan verovatno sredinom novembra u Brdu kod Kranja. 

Na danas završenom samitu u Tirani učesnici su prihvatili i zajedničku izjavu kojom su pozvali EU da u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge, ukazavši da bi puna integracija tih zemalja u evropski sistem vrednosti bila važna za sveukupnu evropsku stabilnost.