Zatvorena birališta u Severnoj Makedoniji, pređen cenzus

Region 05. maj 201909:06 > 19:46
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Izlaznost na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji do 18.30 je skoro 45 odsto, tako da su prvi predsednički izbori posle promene naziva Severne Makedonije uspeli.

Prema preliminarnim rezultatima, do ovog trenutka malu prednost ima kandidat vlasti Stevo Pendarovski, ali na veoma malom uzorku. Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se posle 22.30, kažu za N1 u Državnoj izbornoj komisiji.

Prethodno je portparolka DIK rekla da drugi krug predsedničkih izbora protiče mirno i bez incidenata, izjavila je Ljupka Gugučevska, koja je saopštila da je do 15h izlaznost glasača dostigla 30,34 odsto, sto je manje od neophodnih 40 procenata, koliko je u ovoj zemlji potrebno da bi dobila predsednika države.

Glasalo se i za gradonačelnike Ohrida i Novog Sela. 

U Novom Selu do 15 sati izašlo je 33,78 odsto glasača, a u Ohridu 35,1.

Dok su novinari prijavljivali na konferencijama u DIK navodne nepravilnosti koje im prijavljuju građani, portparolka Komisije odgovara da nisu dobili nikakve prigovore. 

Stevo Pendarovski, kandidat vlasti, poručio je da se nada fer i poštenim izborima, kao i glasovima onih koji su u prvom krugu glasali za drugog protivkandidata albanske opozicije Blerima Reku, dok je kandidatkinja Gordana Siljanovska za N1 istakla da i kao predsednica ne bi koristila novi naziv zemlje, „osim tamo gde mora“.

Na drugoj konferenciji za novinare portparolka DIK Ljupka Gugučevska rekla je da je prema podacima sa 95,39 odsto obrađenih biračkih mesta, glasalo 359.024 građana ili 20,73 odsto upisanih birača i da bi, ako se nastavi taj trend, broj glasača do 13 bio oko 370.000.

Gugučevska je istakla da izborni proces tokom šest i po sati „teče mirno, neprekinuto i bez nepravilnosti“. 

Prethodno je i portparol policijie Severne Makedonije Toni Angelovski rekao da do 12 „nije registrovano narušavanje javnog reda i mira“ na biračkim mestima i da se „glasanje odvija mirno i bez problema“. 

Izlaznost u drugom krugu je neznatno veća nego u prvom krugu predsedničkih izbora 21. aprila, kada je na 100 odsto obrađenih mesta do 13.00 glasalo 20,05 odsto upisanih birača. Građani Severne Makedonije na predsedničkim izborima biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

U prvom krugu izlaznost je bila 41,67 odsto, a oba kandidata koja su ušla u drugi krug veruju da će cenzus biti postignut i u drugom krugu.

Na šestim predsedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština unutrašnjosti i gradu Skoplju, koja su otvorena od 7.00 do 19.00. Istovremeno sa predsednikom države građani Ohrida i Novog Sela birali su i gradonačelnika.

Prema DIK, predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji nadgledalo je 3.381 makedonskih posmatrača i oko 520 stranih, a za izveštavanje je akreditovano i 60 stranih novinara.

I Silijanovska i Pendarovski očekuju pobedu

Kandidatkinja makedonske opozicije za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova izjavila je da očekuje veću izlaznost u drugom izbornom krugu i da će pobediti. 

Nakon što je glasala na biračkom mestu u Skoplju, ona je rekla da misli da je u drugom delu kampanje uspela da inspiriše grupe građana koji su joj bili cilj i da im razjasni dileme da li treba da izađu na izbore. 

„Mislim da sam uspešno završila dan koji je počeo kao zima, politička zima u Makedoniji. Mislim da će na kraju da se završi suncem“, rekla je Siljanovska, kandidat makedonske opozicione koalicije oko VMRO DPMNE za predsednika Severne Makedonije. 

Ona je ponovila da će (ako postane predsednik) službeno upotrebljavati novo ustavno ime države Severna Makedonija, ali da će lično uvek korisiti ime Makedonija. 

„Novo ime sada se korisiti u našim institucijama i zvanično ću ga poštovati, ali ga neću korisiti i daću sve od sebe da u budućnosti dokažem da procedure i Dogovor iz Prespe imaju nekoliko problema sa našim i medjunarodnim zakonima. Kao pravnik i profesor prava koristiću novo ime, ali lično neću“, rekla je Siljanovska.

Kandidat vladajuće koalicije za predsednika Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da očekuje miran izborni dan i još ubedljiviju pobedu u drugom krugu izbora. 

Pendarovski koji je za 4.240 glasova ili oko pola procentnog poena u prvom krugu pobedio kandidatkinju makedonske opozicije Gordanu Siljanvsku-Davkovu, rekao je da očekuje da će za njega glasati ljudi koji u prvom krugu nisu izašli na izbore i koji su glasali za kandidata albanske opozicije Blerima Reku. 

Kandidat vladajuće koalicije oko SDSM i DUI istakao je da se nada da će deo tih glasača izaći i glasati za njegov koncept koji „znači kretanje napred za sve građane u Republici Severnoj Makedoniji, sve etničke zajednice bez obzira na versku, nacionalnu ili partijsku pripadnost“. 

Pendarovski je rekao da je na osnovu izlaznosti u prvom delu dana optimista da će u drugom izbornom krugu biti postignut potreban cenzus od najmanje 40 procenata da izbori budu uspešni. 

„Današnji izborni dan u drugom krugu je počeo mirno. Iskreno se nadam i verujem i da će tako i završiti. Tako ćemo kao država pokazati da smo spremni da organizujemo fer, demokratske i transparentne izbore, kao što i stoji zemlji koja će uskoro početi pregovor sa EU“, rekao je Pendarovski nakon što je glasao na biračkom mestu u skopskom naselju Autokomanda.