Hrvatski ambasador zbog Šešelja i Vulina pozvan u Zagreb

Region 01. apr. 201516:59 > 17:02
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Darko Vojinović

Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb zbog incidenta u kojem je Vojislav Šešelj spalio hrvatsku zastavu i izjava ministra Aleksandra Vulina na račun hrvatskog premijera Zorana Milanovića

Nakon što je Vojislav Šešelj ispred Palate pravde u Beogradu zapalio hrvatsku zastavu, saopštenjem su se o tom događaju oglasili iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Hrvatske.

„Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava da utiče na region, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagovalo je pokretanjem krivičnog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ocenjuje i da u takvim okolnostima zadatak svih političara jeste smirivanje situacije i racionalno i odgovorno delovanje. „Evropske vrednosti podrazumevaju dobrosusedske odnose i korektno ponašanje u regionu, što je jedan od preduslova uspeha Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji“, podsećaju u Ministarstvu.

U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog zvaničnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim, dodaje se u saopštenju.

Zbog ovih incidenata, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je oštar protest otpravnici poslova ambasade Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Republici Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, stoji u saopštenju.

Podsetimo, hrvatski ministar branitelja Predrag Matić, poručio je Vojislavu Šešelju i Aleksandru Vulinu, prilikom dodele stanova ratnim veteranima u Zagrebu, da “idu da se leče”.

Opširnije čitajte na hr.n1info.com.